Natuurpark Park Suyderwijk (© gem Smallingerland)

SMALLINGERLAND – Volgens het Instagramaccount van de gemeente Smallingerland is dagen geleden de ontwikkeling van een natuurpark in de wijk Park Suyderwijk in Drachten gestart. Opvallend hierbij is dat op de gemeentelijke site nauwelijks wat te vinden is. Googlen op Suyderwijk geeft aan dat het groen in de openbare ruimte onderhoud nodig heeft en na verloop van tijd vervangen moet worden. Op deze manier wordt de kwaliteit van het groen op peil gehouden. 

Groen vervangen
Om dit te kunnen realiseren heeft de gemeente een vervangingsplan gemaakt. De gemeente richt zich bij het vervangen van groen op bomen, bosplantsoen, heesters, hagen, rozen en vaste planten. Het te vervangen groen wordt zoveel mogelijk door hetzelfde type vervangen. 

Volgens de ontwikkelaar is het project Park Suyderwijk gelegen in het zuidwestelijke deel van Drachten en direct gelegen aan het recreatiegebied De Naturij. Het gebied wordt herontwikkeld tot een nieuwe woonomgeving, waarbij het project het kenmerk ‘omgekeerde integratie’ heeft meegekregen. De locatie is van Stichting Talant en had de functiekwaliteit meegekregen van beschermd wonen, gecombineerd met zorg voor bewoners met een verstandelijke beperking. 
De opzet is dat het gebied, een zeer bosrijk instellingsterrein, wordt ontwikkeld of beter herontwikkeld tot een woon- en leefgemeenschap. Hierdoor verdwijnt de isolatie van de huidige bewoners en komen mensen met en zonder verstandelijke beperking samen te wonen.  

De gemeente Smallingerland gaat nu aan de rand van Park Suyderwijk een mooi natuurpark aanleggen. Volgens het Instagram-account van de gemeente zijn de werkzaamheden ondertussen begonnen, waarbij zieke bomen en overhangende takken zijn weggehaald. Tevens is men begonnen met de aanleg van vijvers, paden en speelvelden. 
De bedoeling is dan dat op korte termijn het gebied ingezaaid gaat worden met kruidenmengsels. 

Daarna worden in de winter nieuwe struiken, bomen en planten geplant. Volgens de gemeente blijven de gezonde oude bomen natuurlijk staan. Smallingerland hoopt dat het gebied in de komende jaren zal uitgroeien tot een mooi, natuurlijk park met afwisselende landschappen. Hierbij valt te denken aan waterpartijen, bosjes en een vlinderheuvel. Tevens werkt men aan de aanleg van wandelpaden en zitplaatsen. Voor kinderen worden speelelementen zoals stapstenen en speelpaden gecreëerd.     

De planning ligt wat achter op het schema daar er vorig jaar een vertraging is opgelopen door de ontdekking van vleermuizen en een zeldzame kikkersoort in het gebied. Met speciale maatregelen is dit probleem ‘opgelost’, zodat de gemeente op het beste moment voor de natuur kan starten.

(Bronnen: Gemeente Smallingerland (+ Instagram), WSP InfraOntwikkeling) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 


© Khamakar News Agency / 22.09.2024   

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights