WijKwekerij_1 (© Mijn Wijk gem Zwolle)

ZWOLLE – Eind november 2022 hebben vrijwilligers de eerste bomen geplant op de WijKwekerij in Stadshagen. De WijKwekerij is gestart – met medewerking van de gemeente Zwolle en Landschap Overijssel – op een tijdelijk braakliggend in Breecamp, Stadshagen Noord. De initiatiefnemers hebben laten weten dat men hele jonge bomen wil kweken om deze een paar jaar later te planten in het Stadshager Bos. Dit bos was er op dat moment nog niet, maar het proces liep. 

Bomenhub 
Aangezien het proces lopende was, kon men met zaailingen aan de slag om deze op te kweken. De bedoeling van de WijKwekerij was een bomenhub waar iedereen jonge boompjes kon brengen. Een deel van het terrein (een derde deel) was bedoeld voor groen en tuinen in de wijk. Het idee was van en voor de bewoners van de wijk. De kwekerij heeft de naam WijKwekerij ‘De Verbinding’ meegekregen.  

Ook zou het Stadshager Bos van en voor de bewoners zijn, waar men kan wandelen, de hond uitlaten, spelen en meer activiteiten. De naam is misschien nieuw maar het bos niet, daar tussen 100 en 500 na Chr. er een dicht moerasbos heeft gestaan op dezelfde plaats. Dit bos is verdwenen in een meer van zoet water, maar in 2000 zijn bij bouwwerkzaamheden restanten van het bos gevonden. Op de site van Stadshager Bos is aangegeven hoe men in 4 stappen het bos weer terug wil brengen. Tevens wordt hier ook weer gesproken over WijKwekerij, wat een initiatief voor iedereen is. De eerste staat in Stadshagen, waarbij het doel is om boompjes te kweken en een ecohub te zijn voor het halen en brengen van boompjes. Volgens de site worden de boompjes duurzaam opgekweekt, krijgen zaailingen een kans om boom te worden en kunnen de boompjes worden geplant in tuinen, wijk of buurt. 

Andere lokale en groene media gaven aan dat de WijKwekerij in Stadshagen was geopend om te functioneren als voorportaal naar het Stadshager Bos. Met de WijKwekerij wordt een droom mogelijk werkelijkheid voor veel bewoners van Stadshagen om een eigen bos te hebben, daar het aantal bomen in deze nieuwbouwwijk veel te laag is. 

Maar het noodlot heeft deze week toegeslagen. De regionale media kwamen met het bericht ‘Complete wijktuin kaal gemaaid in Zwolle: duizenden boompjes en struikjes voor nieuw bos vernietigd’. Kon men in augustus nog met veel trots een video laten zien van een grote, bloeiende tuin in Stadshagen, deze week moest men melden dat er een grote kaalslag heeft plaatsgevonden. In één keer zijn de boompjes en struikjes gemaaid en is er een vlakte ontstaan waar nog een enkel boompje staat. Een heel project is de nek omgedraaid. Helaas staat het artikel achter de PayWall en valt er verder geen informatie te lezen in de regionale media. Aangegeven wordt dat een mogelijk een menselijke fout is geweest bij Rova. Op de site van Rova en de gemeente Zwolle is geen of nauwelijks informatie over deze kaalslag te vinden.    

Op de site van de fractie GroenLinks in Zwolle is wel een artikel geplaatst over dit voorval. De fractie heeft laten weten dat ze het droeve nieuwe hebben ontvangen dat De WijKwekerij in Stadshagen tijdens een maaibeurt van de Rova is vernietigd. Melding wordt gemaakt dat de WijKwekerij een buurtinitiatief is, waar honderden jonge boompjes groeiden die bedoeld waren voor het beoogde Stadshager Bos. De boompjes zijn door de inwoners gekweekt, gedoneerd en geplant op de tijdelijke groeiplaats. Het uitgangspunt hiervan was om de wijk te vergroenen.  
Volgens de fractie is niet opgemerkt dat een biodivers stuk jonge natuur erg waardevol was én dat een initiatief van bewoners om zich in te zetten voor de natuur teniet is gedaan. Daarom heeft de fractie vragen gesteld aan het college, zoals wat het college gaat doen richting de initiatiefnemers, of dat de gemeente een actie gaat faciliteren en of het maaibeleid en de afspraken met Rova verbeterd moeten worden. 

(Bronnen: De Swollenaer, Stadshager Bos, Groen Bezig, Gemeente Zwolle, De Stentor, GroenLinks Zwolle) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights