TreeTag Plataan Drachten (© gem Smallingerland)

SMALLINGERLAND – De gemeentelijke site van Smallingerland gaf deze week aan dat de gemeente meedeed met de actie TreeTags op vrijdag 19 september. De site van de organisatie TreeTags gaf aan dat bomen veel diensten leveren, onder meer verkoeling, waterretentie, biodiversiteit en zuurstofproductie. 

Waarde van de Bomen
Het is daarom ook van groot belang dat iedereen de waarde van de bomen in de omgeving kent en dat gemeenten hun Zorgplicht voor bomen invullen en nakomen. Deze Zorgplicht wil niet zeggen dat men bomen zomaar moet gaan kappen als er een Doorfietspad aangelegd moet worden of het centrum ‘gemoderniseerd’ wordt of leidingen of kabels getrokken moeten worden. Eerst moet er een duidelijk, onderbouwd en openbaar gemaakt rapport komen, zodat een ieder kan zien wat er gebeurt met de bomen.   

Om de samenleving te informeren over de voordelen van de bomen, is er op 19 september een campagne voor de bomen georganiseerd, waarbij door heel Europa TreeTags zijn opgehangen aan bomen met informatie over die specifieke boom. Zo kan men lezen hoe groot de boom is, wat voor soort boom het is en welke voordelen de boom heeft. 
Op de site TreeTags kan men meer informatie vinden over de bomen en onder meer ‘De Voordelen van Stadsbomen’. Ondertussen is bekend dat bomen in onze dorpen en steden essentieel zijn voor de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Natuurlijk zijn bomen vaak beeldbepalend en / of monumentaal, maar ze leveren – wetenschappelijk bewezen – veel ecosysteemdiensten die cruciaal zijn voor de kwaliteit van leven. Hierbij valt te denken aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, het bevorderen van geestelijk welzijn en zijn de bomen noodzakelijk bij het creëren van duurzame, gezonde en leefbare gemeenten.    

De Plataan van Drachten 
Bomen geven verkoeling, houden water vast, zijn goed voor de biodiversiteit en produceren zuurstof. De gegevens staan te lezen op de gemeentelijke site van de gemeente Smallingerland. De gemeente gaf op 19 september aan dat bomen over heel Europa een TreeTag kregen met daarop informatie over soort, grootte en voordelen. 

In de gemeente heeft de Plataan op het Franse Pleintje in Drachten een TreeTag gekregen. Wethouder Sipke Hoekstra was een van de aanwezigen bij de onthulling van het bordje. De Plataan heeft eerst zo’n 40 jaar in de Surhuizumermieden gestaan, voordat de Plataan in de jaren 70 naar zijn huidige locatie in het centrum van Drachten is verplaatst. Op deze locatie vormt de boom een prachtig groen monument op het Franse Pleintje.    

Deze Plataan is één van de 1.000 Platanen in de gemeente Smallingerland. Op zijn TreeTag kan men onder meer lezen dat de boom een stamomtrek heeft van 3.67 meter en een hoogte van zo’n 25 meter. Tevens speelt de Plataan een belangrijke rol in het milieu door jaarlijks zo’n 4.800 liter regenwater vast te houden en 85.140 gram CO2 af te vangen.  
Daarom heeft de gemeente Smallingerland besloten om deze Plataan wat extra aandacht te geven. Het is 1 van de ongeveer 1.000 Platanen in de gemeente. De gemeente heeft ongeveer 30.000 bomen in beheer. Van deze bomen is de Zomereik met 10.000 bomen het meest voorkomend. 

In Groningen 
Bij de Nieuwe Kerk in Groningen heeft een monumentale Beuk een TreeTag ontvangen, waarop stond te lezen dat de Beuk (Fagus sylvatica) een stamdiameter heeft van 1.60 meter, 32 meter hoog is en een bladoppervlakte heeft van 4.652 m2. De Beuk levert 34 dagen aan zuurstof voor 1 persoon en houdt per jaar ruim 16.000 liter regenwater vast. Tevens vangt de boom 7.055 gram luchtvervuiling op en vangt 29.73 kilogram CO2 af. Volgens de gegevens zouden 8 bomen in Groningen een TreeTag hebben gekregen. 

(Bronnen: TreeTags, Gemeente Smallingerland (Instagram), Gemeente Smallingerland, GIC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights