Sarphatistraat Noord (© gem Amsterdam)

AMSTERDAM – De gemeentelijke site van de gemeente Amsterdam geeft aan dat men bezig is met het project ‘Binnenring: herinrichting voor fiets en openbaar vervoer’. Hiervan is al een gedeelte in werking gezet en afgerond. Deze week kwam het bericht binnen dat in het project vanaf zomer 2024 de aanvraag en de bekendmaking omgevingsvergunning plaats zou vinden voor het verplanten en te kappen bomen.

Voorgenomen kap 
Deze week kwam er een melding binnen van een mogelijke kap van bomen aan de Sarphatistraat in Amsterdam. In de melding was ook sprake van de kap van gezonde bomen – vorig jaar – aan de Oostenburgergracht. Dit werd gedaan om wandelaars een beter zicht te krijgen op het water. 
Het project van Sarphatistraat Noord en het Alexanderplein – als onderdeel van project ‘Binnenring’ – is om een veilige route te maken voor het groeiend aantal fietsers en een betere doorstroming voor het openbaar vervoer. De gemeente Amsterdam heeft aangegeven dat er meer ruimte komt voor fietsers, toegankelijk openbaar vervoer, voetgangers en groen in het gebied van de Sarphatistraat tussen het Alexanderplein en de Hoogte Kadijk. 

Volgens het project zou het voetpad langs de groenstrook plaats maken voor beplanting, waarbij een wandelpad in de groenstrook wordt gecreëerd. Volgens de gemeente werkt men aan vergroting van de biodiversiteit in het gebied door op meerdere plaatsen langs de route lage beplanting te plaatsen. Tevens zou Artis in de groenstrook een voedseltuin aan willen leggen en onderhouden, waar planten moeten komen voor de reptielen in de dierentuin. 

De Bomenkaart van het gebied vermeldt dat er in het gebied tussen het Alexanderplein en de Hoogte Kadijk vooral Lindes staan – geplant in 1960 en enkele jongere bomen – en daarachter Esdoorns – geplant in 1980 en 1990 – en een enkele Kers en Hulst – geplant in 1980. Vooral de rijen van de Linde geeft het geheel het gevoel van een statige bomenlaan. En juist hier zal mogelijk gekapt gaan worden. 
In het ‘Voorontwerp Maaiveldinrichting 27 september 2023’  wordt met name gesproken over bomen die verwijderd moeten worden aan de achterkant van de rij Lindes en dan zou het mogelijk gaan over Es, Berk en Wilg. 

Tevens is er een ‘Nota van Uitgangspunten 1 november 2022’ waar ook het een en het ander te lezen valt over de plannen. In deze nota staat onder punt 3.7.1 iets geschreven over ‘Groenvoorzieningen’. Volgens de gemeente is er veel groen te vinden langs de straat, waarbij een brede groenstrook langs het water aanwezig is, veel bomen en de groene trambaan, waardoor de straat een groene uitstraling heeft. Daarnaast wordt ook melding gemaakt van het feit dat langs het Alexanderplein en in de Sarphatistraat Noord een aantal monumentale bomen staan, waarbij een aantal bomen rondom het Alexanderplein een matige tot slechte conditie heeft.        

Daarnaast is de gemeente van mening dat het fietspad niet breed genoeg is – ‘maar 2 meter breed‘ – en ook het voetpad niet breed is. In de groenstrook was een pad aangelegd met houtsnippers, die tegenwoordig zijn verdwenen. De gemeente wil hier een voetpad van 2.50 meter van maken, waardoor het huidige voetpad langs de bomenrij bij het fietspad getrokken kan worden. 

In de plannen wordt wel aangegeven dat het uitgangspunt het behoud van bomen en groen moet zijn en gecompenseerd waar dit niet mogelijk is (punt 4.4). Bij de organisaties (hoofdstuk 5) die mee gepraat hebben met de onderwerpen zijn geen natuurorganisaties te vinden. Daarnaast zijn ook geen documenten te vinden over de gezondheidscontroles van de bomen, geen Bomen Effect Analyse (BEA)  rapporten of andere rapporten over de bomen. Een of meerdere BEA’s zijn nodig om er achter te komen wat de effecten zijn van de werkzaamheden op de bomen en zeker de wortels van de bomen. Tevens is nog steeds niet duidelijk welke bomen gekapt gaan worden.   

(Bronnen: Gemeente Amsterdam, Bomenkaart, Meldpunt Bomenkap) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights