Oude eik (© Csaba Nagy via Pixabay)

LAGE VUURSCHE – In augustus werd melding gedaan dat de beeldbepalende oude eik in de Dorpsstraat in Lage Vuursche moest verdwijnen. Volgens de gemeente Baarn moest de boom verdwijnen omdat er op de plaats nieuwe kabels en riolering moeten komen. Bewoners hebben bezwaar aangetekend en er is nu een mogelijkheid om de eik te behouden. 

Bijzondere boom 
De regionale media hebben gemeld dat de eeuwenoude eik eigenlijk de meest bijzondere boom is in Lage Vuursche. De eik staat tussen 2 rijbanen in de Dorpsstraat. De bedoeling van de gemeente was om de eik op korte termijn te kappen, maar nu blijkt dat er een mogelijkheid is om de boom te behouden. 

In het verlengde van de bedoeling van de kap van de eik hebben omwonenden experts ingeschakeld met het verzoek om te komen met een onafhankelijke beoordeling. Hiervoor is Just Bleekemolen aan de slag gegaan. Hij is boomtechnisch adviseur en vertegenwoordiger van de Bomenstichting. Deze organisatie heeft de eeuwenoude eik onderzocht met een PICUS-meting. Dit is een techniek die geluidsgolven door de stam stuurt om de houtkwaliteit te beoordelen. 
Op een andere site valt te lezen dat bij een PICUS-meting zo’n 20 sensoren om een boom worden geplaatst, die met een pulshamer wordt aangeklikt, waardoor geluidssignalen door de boom stromen. De resultaten die door de sensoren worden opgepakt, gaan naar een computer. Deze computer maakt de kwaliteit van het hout in de boom zichtbaar in een soort röntgenfoto, waardoor de veiligheid van de boom in kaart wordt gebracht.  

De PICUS-meting wordt vaak ingezet om te bepalen of een boom veilig genoeg is om deze te behouden. De heer Bleekemolen heeft met resultaten van de meting kunnen concluderen dat de eik stabiel genoeg is om te blijven staan. Dit staat in schril contrast met de mening van de gemeente die haar twijfels heeft geuit over de stabiliteit en toestand van deze beeldbepalende boom. Nogmaals de metingen van de Bomenstichting zijn voorlopige metingen, maar daaruit komt naar voren dat de oude eik behouden kan worden.
Daarentegen heeft de eik zichtbare beschadigingen, maar met de juiste zorg – wat valt onder de Zorgplicht van de gemeente – kan de eik gezond en behouden blijven.     

Volgens de Bomenstichting kunnen de kabels rond de boom worden aangelegd. Daarnaast kan de bodem verbeterd worden, waardoor de levensverwachting van de eik behoorlijk verlengd kan worden. De herinrichting hoeft geen bedreiging te zijn voor de boom, maar meer als een mogelijkheid om de gezondheid van de boom te stimuleren. De definitieve resultaten worden nog afgewacht, die geplaatst worden in een rapport van de Bomenstichting, zodat deze naar de gemeente gestuurd kan worden. Hieraan worden aanbevelingen toegevoegd.     

Maar daarmee is de bezorgdheid over een mogelijke kap bij de bewoners nog niet helemaal weggehaald. Daarom hebben de omwonenden en de bewoners van Lage Vuursche nogmaals gewezen op de waarde van de beeldbepalende boom in het dorpsbeeld. Men hoopt dat de positieve resultaten van de Bomenstichting meegenomen worden in het besluit van de gemeente. Daarbij heeft de gemeente Baarn laten weten een eigen bureau in te schakelen om een eigen vergelijkbaar onderzoek te laten verrichten. 

(Bronnen: AD, De Gelderlander, Frisia Groep, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights