Hofdijkstraat plaats van mogelijke kap_1 (© Khamakar News Agency)

HARDERWIJK – In de maanden maart, april en mei is de wijk Stadsdennen bekeken naar wat er allemaal speelde over het groen en de bomen. En ja, er was nogal wat commentaar, waarbij vooral naar bomen en het onderhoud van het groen is gekeken. Maar ook naar afval en asbest. Een overzicht van deze zogenaamde – op dat moment – een ‘leke controle’ is te vinden op de site van de Stichting Groene Mantelzorger.  

Het kappen van de bomen in de wijk 
In het overzicht is de laatste ‘Groene Tocht’ door de wijk op de dagen 30 april, 2 mei en 13 mei niet verder uitgewerkt tot een artikel. In principe ging het over bijna allemaal dezelfde zaken. Zo is er de straat Ten Katestraat waar weinig groen te vinden was. Maar zijn er 7 bomen verdwenen aan de oneven nummer kant van de Vondellaan, omdat de bomen de stenen van het trottoir omhoog drukten. Ook hier is niet gekeken naar een mogelijke verplaatsing van de bomen naar een andere plaats. 

De groene ruimte die in de Vondellaan ligt tussen de oneven en even nummers is een voorbeeld van het plaatsen van bomen zonder een beleid te hebben. De kans is aanwezig dat er bomen geplant zijn, die andere bomen uit de zon houden. Zelfs kan het zo zijn dat er bomen zijn die andere bomen verdrukken. Daarbij komt ook dat het gebied van groen ook wordt gebruikt als parkeerplaats voor bezorgende organisaties. 

Het gebied rond de flats bij Alberdingk Thijmlaan heeft bomen in verschillende soorten en plantmomenten. Er zijn zelfs boompjes die er nog niet lang hebben gestaan. Bij de Cremerstraat zijn mogelijk een aantal bomen verdwenen, net als op het Simon Carmiggeltplein. Overigens is hier ook weer te zien dat er een boom is geplaatst, waarbij het gras vernietigend is. 

In feite zou de volgende ronde weer ergens in de herfst (mogelijk)  plaatsvinden, maar deze week bleek dat er minimaal 2 bomen zijn gekapt in de Hofdijkstraat. Helaas zijn hier wat opmerkingen bij te plaatsen. De eerste is dat er geen mededeling is rondgestuurd – althans niet ontvangen – dat er minimaal 2 bomen gekapt zouden gaan worden. Eerder was bij de andere flat ook al een boom weggehaald die daar nog een tijd heeft gelegen in stukken van de stam en takken. 

De 2 bomen van de Hofdijkstraat zijn verdwenen, waarbij waarschijnlijk wederom niet gekeken is of dat de bomen verplaatst zouden kunnen worden. De bomen zouden aan de andere kant van de flat geplaatst kunnen worden. Dan waren de bomen gespaard gebleven. Tevens is het niet duidelijk of de bomen ziek zijn geweest en of er een rapport is wat in te zien is. De gemeente Harderwijk zal om opheldering worden gevraagd. 
Op dit moment wordt water van de ene kant van een put naar het straatriool gespoeld en die waterleidingen liggen nu op de plaatsen waar bomen hebben gestaan. De mogelijkheid is dat er ondergrondse afvalcontainers geplaatst gaan worden of grotere waterputten. 

Maar waarom dat daar de bomen voor moesten verdwijnen is compleet onduidelijk. Daarbij komt dan nog dat op andere plaatsen boompjes zijn geplaatst, die nog zo’ n 40 jaar nodig hebben om hun volwassen functies uit te kunnen voeren. Tevens gaan er geruchten dat er boompjes in andere delen van de wijk het misschien niet gaan redden. Hierbij zou het goed zijn geweest dat de minimaal 2 bomen van de Hofdijkstraat zouden zijn overgeplant naar andere plaatsen in de wijk. 

Het kappen van dit soort grote bomen, die er al een tijd staan, is in feite een kapitaalvernietiging maar het is zeker vernietiging van de groene natuur die de wijk, de stad en alle gemeenten hard nodig heeft. Laten we trots zijn op de groene natuur en de gemeente wijzen op de Zorgplicht als het gaat om de bomen. 

(Bron: De Groene Mantelzorger) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.09.2024  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights