Edelhert (© pixabay)

Aan het einde van de zomer gaat het edelhert op zoek naar de liefde. Dit wordt bronst genoemd. Tijdens de bronstperiode laat het mannetje zijn lokroep horen – dit wordt het burlen genoemd – waarbij op vele manieren om de vrouwtjesdieren wordt gestreden.

Edelhertenbronst
De natuurorganisaties nodigen geïnteresseerden uit om mee te gaan om de bronsttijd van dichtbij mee te maken. Staatsbosbeheer neemt de mensen mee naar onder meer de Veluwe en de Oostvaardersplassen.

Het Flevo-landschap nodigt de mensen uit om vanaf eind september tot half oktober mee te gaan naar Natuurpark Lelystad om de edelhertenbronst van dichtbij te beleven. Natuurlijk gebeurt dit onder begeleiding van een gids.   

De tocht kan via wandel- en wagenexcursies, maar natuurlijk ook op eigen gelegenheid. Vlak na zonsopgang en een uur voor zonsondergang is de kans het grootst om het burlen te horen en te zien. Dit gebeurt natuurlijk vanachter de hekken rond het gebied en vanaf het wandelpad wat door het verblijf van de edelherten loopt.

Indrukwekkend spektakel
Normaal gesproken zijn het stille dieren, maar in de periode van eind september tot medio oktober zijn de herten flink luidruchtig aan het burlen én het meten van de krachten. Hierbij strijden de herten met elkaar om de hinden.  

Edelherten leven in roedels, waarbij de vrouwelijke herten (hinden) samen met de jonge, onvolwassen herten een roedel vormen. De leidster van de groep is de dominante hinde. De volwassen herten (mannen) vormen een aparte roedel, apart van de hinden.

De paartijd begint eind september, waardoor de herten op zoek gaan naar de hinden. De herten strijden een felle strijd – de bronstperiode – uit voor de hinde. De uiteindelijke winnaar van de strijd mag de hinde dekken, waardoor het hert de vader wordt van de nieuwe lichting kalfjes.  

Opvallend bronstgedrag
Om te laten weten aan de andere dieren dat de herten er zijn, wordt er flink geburld. Meestal is het zo dat het dier dat hard en vaak brult, groter en sterker is. Kenners noemen het burlen als een mix van loeien en leeuwengebrul.  

Daarbij is het burlen bedoeld om concurrenten en hinden te imponeren. Maar het gaat niet alleen om het burlgeluid, maar zeker ook om het vechten waarbij de krachten worden gemeten. Daarnaast sproeien de dieren ook met urine.

De site van Het Flevo-landschap laat weten dat rivalen vaak naast elkaar lopen. Soms loopt er één weg, maar bij echte even sterke dieren, wordt het echt een flink gevecht. Hierbij duwen de rivalen elkaar weg en zo’n gevecht kan uren duren.

(Bronnen: Het Flevo-landschap, Staatsbosbeheer)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights