Heemtuin Lelystad_2 (© IVN)

De site van de Vrijwilligerscentrale Lelystad gaf in november 2023 in een artikel over de Heemtuin aan dat het een verborgen parel is in de hoek van het Stadspark in Lelystad. De Heemtuin ligt tegen de Kinderboerderij aan en laat al het groen zien wat in Lelystad te vinden is.

De Heemtuin
In feite is De Heemtuin een lokale tuin die men in heel Nederland tegen kan komen. Het zijn die pareltjes waar de wilde planten groeien, die van nature in Nederland voorkomen. De Heemtuin wordt onderhouden door vrijwilligers. 

Deze mensen kennen alle hoeken en gaten van De Heemtuin en meestal weten ze de naam en toenaam van alle planten die er groeien.De tuin is een openbaar groen, maar ook voor de inwoners die nog voorbeelden zoeken om in de eigen tuin te planten.    

Het beheer en het onderhoud van De Heemtuin ligt bij de heemtuingroep. Deze groep bestaat uit een tiental enthousiaste vrijwilligers van IVN, KNNV en Landschapsbeheer. Daarnaast zijn er een aantal particulieren die ook mee willen werken en vrijwilligers zijn altijd welkom.  

Onverlaten op fatbikes
Naast de enthousiaste vrijwilligers en bezoekers, heeft nu een groep vandalen De Heemtuin ontdekt. Op foto’s zijn vernielingen te zien die zijn aangebracht in De Heemtuin. Een tuin die door de vrijwilligers met veel enthousiasme en zorg wordt onderhouden. 

Bij de laatste keer dat bezoekers de tuin betraden, kon men de sporen van fatbikes zien. Dat wil zeggen dat De Heemtuin als een crossbaan wordt gebruikt. Dat dit soort ‘personen’ niet naar een route in een bos gaan, waar men wel mag crossen.

Vrijwilligers en bezoekers zijn boos maar ook verdrietig en roepen de organisaties op die dit in portefeuille hebben om maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Hierbij moet men denken aan politie, boa’s of andere toezichthouders.

De Heemtuin is dé plek voor rust en natuur en de vrijwilligers hebben een educatieve functie. Door deze functie willen ze de jongere generatie laten zien hoe de natuur in Flevoland en Lelystad is, namelijk heel mooi.      

In De Heemtuin komen groepen belangstellenden en hele schoolklassen. Daarnaast komen ook ondernemersgroepen naar de tuin. Daarom worden de vernielingen op hoge mate afgekeurd. Daarnaast wil de gemeenschap dat er iets snel gebeurd om De Heemtuin te beschermen.

(Bronnen: Vrijwilligerswerk, IVN, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 


© Khamakar News Agency / 17.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights