Stoep met tegels (© Mabel Amber via Pixabay)

In een persbericht van de gemeente Lelystad kon men lezen dat wethouder Sjaak Kruis op woensdag 10 april de eerste tegel in de stad heeft vervangen door groen voor het NK Tegelwippen in Lelystad. Tevens gaf de gemeente aan dat daar waar het kan, Lelystad het komende jaar zoveel mogelijk tegels wil vervangen door groen. 

NK Tegelwippen
Volgens de gemeente Lelystad – en dat geluid is ook in andere gemeente te horen – wordt de stad koeler door meer groen en het zorgt voor beter opvangen van regenwater. Tevens maakt groen de stad gezelliger en het is beter voor de dieren. 

Vanaf april zou de gemeente – tijdens het NK Tegelwippen – en de inwoners aan de slag gaan met het vergroenen van balkon, tuin, straat en wijk. Het ultieme doel is om zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bomen, bloemen, geveltuinen of kruiden.  

Stand van zaken
Om te weten hoe het staat met het doel, kunnen een aantal zaken bekeken worden. Onder meer kan de gemeente aangeven hoeveel aanvragen binnen zijn gekomen voor de Plant & Klaarbox (plantpakket met biologische planten) en hoeveel bozen zijn uitgereikt. 

Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn dat de gemeente aangeeft hoeveel tegels en stenen zijn vervangen door groen en bomen. Helaas zijn deze gegevens nergens te vinden. Wat wel terug te halen is hoeveel tegels zijn aangemeld voor het NK Tegelwippen.

Tegelteller van de gemeente
Mensen die hun tegels willen vervangen door groen, bomen en / of planten, kunnen de tegels laten afvoeren door de Tegeltaxi. Op de gemeentelijke site wordt aangegeven dat mensen zonder eigen vervoer de tegels mee kunnen geven op de eerste maandag van september, oktober en november 2024. 

De gemeente heeft gemeld dat het bestuur een gezonde groene stad belangrijk vindt en daarom werkt de gemeente aan de Agenda Natuur. Vanuit dit programma wordt voor de eerste keer actief meegedaan aan het NK Tegelwippen.

Inwoners die meedoen met het vervangen van tegels door groen, kunnen de gewipte tegels aangeven bij de Tegelteller van Lelystad. Hierdoor worden alle tegels opgeteld en krijgt de gemeente een plaats op de ladder van het NK Tegelwippen.

Een tegel zoals het reglement aangeeft, is ongeveer 30 bij 30 centimeter groot. Hierdoor moeten alle stenen die groter of kleiner zijn, omgerekend worden naar deze maat. Tevens wordt gemeld dat er 11 tegels in een vierkante meter gaan.   

Op dit moment zou het zo zijn dat de Lelystad op plaats 39 staat, met 3357 gewipte tegels. Omgerekend zou dit 42.7 tegels per 1.000 inwoners zijn. Lelystad staat in de categorie ‘Middel’.

‘Middel’ wil zeggen dat dit de groep is van gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners. Zo staat de gemeente Harderwijk in de categorie ‘Klein’ (minder dan 50.000 inwoners) op plaats 16 met 17.540 gewipte tegels. Dit is 362.18 tegels per 1.000 inwoners.

Tot 31 oktober 2024 kunnen nog tegels worden ingeleverd, die meetellen voor het NK Tegelwippen. Om hoger te eindigen is het nodig om meer tegels eruit te halen, waarbij de gemeente zelf ook het goede voorbeeld kan geven. Tenslotte doet men vergroenen samen.   

Een kleine Brabantse gemeente als Gilze en Rijen staat momenteel op de derde plaats in de categorie ‘Klein’ met 20.431 gewipte tegels. Omgerekend wil dit zeggen dat per 1.000 inwoners zo’n 772.79 tegels zijn verwijderd.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, NK Tegelwippen, De Groene Mantelzorger, lelystad.nieuws.nl)  

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights