SCHALKWIJK – Heel vaak kan een boom – en zeker een monumentale, beeldbepalende of speciale boom – het verhaal vertellen van de omgeving. Soms is de boom het middelpunt in een dorp of worden bij de boom (alle) trouwfoto’s in de buurt gemaakt. Om het verhaal achter de boom gaat het bij de verkiezing van de Boom van het Jaar. Dit keer gaat het dus niet om de oudste, de dikste of de mooiste boom.
Het verhaal achter de boom
Het verhaal achter de boom – groot of klein – verdient het om verteld te worden én steeds opnieuw verteld te worden, generaties lang. Op deze manier verbinden de bomen mensen.
Van 1 september 2023 tot en met 26 mei 2024 heeft men de boom met zijn verhaal kunnen aanmelden. Daarna heeft de deskundige jury 13 (provinciale en overzeese inzendingen) winnaars geselecteerd. Heel Nederland kan in de nationale stemronde zijn of haar stem uitbrengen voor de landelijke titel “De Boom van het Jaar” .
Op dit moment is de tussenstand nog in te zien op de site De Boom van het Jaar, maar in de laatste stemweek zal de stemmenstand geheim worden gehouden. Op deze pagina staan de 13 genomineerde bomen vermeld.
Bomen zijn van groot belang voor ons land, want in feite zijn de bomen kleine zuurstoffabrieken, een huis en supermarkt voor de dieren en zijn het levende airco’s op warme dagen. Daarnaast draagt elke boom zijn verhaal mee en zijn het fantastische verhalen vertellers. De winnaar van 2023 was (het verhaal van) de Marialinde in Oisterwijk. De verkiezing wordt dit jaar voor de 7e keer op rij georganiseerd door SBNL Natuurfonds (Schalkwijk). De boom met de meeste stemmen zal uitgeroepen worden tot De Boom van het Jaar 2024, zal een feestelijke huldiging krijgen en daarnaast ook de Nederlandse inzending worden voor de Europese verkiezing Tree of the Year 2025.
Op de lijst staan waarlijk pareltjes, de verhalen met foto’s zijn te vinden op de pagina Stem op uw Boom. De genomineerde van dit jaar zijn de volgende bomen:
1. Bonaire – De 1.000-jarige Wayaká-boom
2. Smilde – Een rode beuk als symbool voor moed
3. Zeewolde – Een monument voor overleden huisdieren
4. Beetsterzwaag – Het geheim van een kastanjeboom
5. Apeldoorn – De lindeboom van Paleis Het Loo
6. Groningen – De wilg die bleef leven
7. Heerlen – De monumentale esdoorn van de Benzenraderhof
8. Olland – De ‘Wereldboom’ bij de Ollandse kerk
9. Monnickendam – Geredde eik verkoelt gemeenteplein
10. Enschede – De Klokkenplasplataan
11. Overlangbroek – Een es voor het boerengerief
12. Kapelle – Grenslinde als symbool van inpoldering
13. Leiden – Levend fossiel in de moderne tijd
Zonder iemand te willen sturen naar een bepaalde keuze, zijn de verhalen fantastisch om te lezen. Zo is de inzending van Bonaire de oudste boom van Nederland – zegt de site -. De Wayaká (Guaiacum officinale) heeft een geschatte leeftijd van 1.000 jaar, een zogenaamde oerboom die boven op een kalkplateau staat. Maar alle verhalen zijn zo meeslepend, over moed (Drenthe), over de overleden huisdieren (Flevoland), een geheim in de boom (Friesland), boom in de vuurlinie (Gelderland), de dikste (verbrande) boom van Groningen (Groningen), foto in het ziekenhuis (Limburg), opgenomen in dorpsvlag (Noord-Brabant), een boom die van boerderij naar dorpsplein verplaatst werd (Noord-Holland), refererend aan grote stadsbrand (Overijssel), oude es uit de ‘Pruikentijd’ (Utrecht), symbool van inpoldering (Zeeland) en levend fossiel in de moderne tijd (Zuid-Holland). Keuze genoeg !
(Bronnen: De Boom van het Jaar, YouTube, Zeewolde Actueel, SBNL Natuurfonds)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 10.09.2024