Vermeerstraat afbeelding nov 2021_1 (© gem Amersfoort)

AMERSFOORT – De gemeentelijke site van Amersfoort geeft aan dat boomwortels in de Vermeerstraat al langere tijd problemen geven voor de fietspaden en parkeervakken. De gemeente heeft duidelijk aangegeven dat men de Moeraseiken wil behouden – gelukkig maar – waardoor een oplossing voor een langere termijn nodig is. 

Moeraseiken 
De gemeente heeft gemeld dat de Vermeerstraat een ontsluitingsweg is met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur en ingericht volgens de eisen van duurzaam veilig. De weg heeft 2 vrijliggende fietspaden, aan beide kanten parkeervakken en langs de straat zo’n 95 Moeraseiken. Deze eiken zijn meestal in voldoende conditie, met voor de meeste bomen een levensverwachting van meer dan 15 jaar.  
Op 24 november 2021 is een online informatiebijeenkomst georganiseerd voor bewoners, waarbij 3 alternatieven zijn toegelicht. Daaruit bleek dat de meerderheid van de bewoners heeft gekozen voor een inrichting van een 30 kilometer per uur-straat. Om dit te kunnen realiseren was een collegebesluit nodig, dat op 17 mei 2022 is genomen. Het definitieve besluit is op 9 mei 2023 genomen

Dinsdag 21 mei 2024 is de aannemer begonnen met de werkzaamheden, verdeeld in 7 fases. Echter in fase 1 bleek dat de boomwortels uitzonderlijk hoog lagen, waardoor de werkzaamheden zijn gestaakt. De gemeente en aannemer hebben een nieuwe constructie bedacht waarbij duidelijk rekening gehouden wordt met het behoud van de bomen. Maar voor deze constructie zijn andere materialen nodig, waar een levertijd op zit en waardoor het project vertraging zal oplopen. In het besluit van het college wordt gekozen voor een 30 kilometer-straat, waarbij de huidige fietspaden groenstroken worden en de fietsers op de weg gaan rijden. 

In de regionale media van juli was sprake van het feit dat net 2 weken na het begin van de werkzaamheden in juni deze weer gestaakt werden, wegens ‘technische’ problemen. Later heeft de gemeentelijke woordvoerder uitgelegd dat het ging om de boomwortels die redelijk hoog lagen. 
Afgelopen week kwamen de media met het bericht dat de bewoners tot medio februari ‘last hebben’ van de werkzaamheden. Volgens de media blijkt dat de bomen hoge wortels hebben en daarom ander materiaal nodig zou zijn voor de parkeervakken. Tevens gaf de woordvoerder van de gemeente in het laatste bericht aan, dat de gemeente vooraf al wist dat de wortels te hoog lagen, maar dat het duidelijk werd dat op andere plekken de wortelopdruk nóg hoger was, nadat de straat open gehaald was.   

De ondernemer heeft per brief de bewoners uitleg gegeven over de werkzaamheden en het vervolg, wat waarschijnlijk  in 5 fases, in plaats van 7 fases, uitgevoerd gaat worden. In het collegebesluit van 17 mei 2022 wordt melding gemaakt over de boomwortels die het asfalt en de stenen omhoog drukken. Door de verandering van het fietspad, kan de groenstrook vergroot worden, waardoor de bomen en hun wortels meer ruimte krijgen om te groeien.   
Daarnaast wordt gemeld dat in de Vermeerstraat een grote parkeerdruk is, waarbij men wil streven om het aantal parkeerplaatsen gelijk te houden. Daarentegen was de weg recent geasfalteerd en indien dit verwijderd zou het kapitaalvernietiging zijn.    

Daarom is er onderzoek gedaan naar de toekomstverwachting van de bomen en de oorzaak van de verhardingsopdruk. De 95 Moeraseiken zijn 12 – 18 meter hoog en in voldoende conditie. Van de 95 bomen hebben er 91 een toekomstverwachting van meer dan 15 jaar en 4 van 5 tot 15 jaar. 
De vraag is of men ook gekeken heeft naar het effect van de werkzaamheden op de bomen en zeker op de wortels en de geplaatste materialen en machines in de straat. 

(Bronnen: Gemeente Amersfoort, AD, Collegebesluit) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights