MITC_1 (© prov Flevoland)

MARKNESSE – De ontwikkeling van een Mobiliteit en Infrastructuur Test Centrum (MITC) in Marknesse kan doorgaan, nu de 2 beroepen die op het bestemmingsplan liepen zijn ingetrokken en dus is het bestemmingsplan definitief geworden. Voor de ontwikkeling naar een MITC is dit een belangrijke ontwikkeling, gaf wethouder Linda Verduin van de gemeente Noordoostpolder, aan.

Internationaal Centrum
Het MITC moet een internationaal centrum worden waar bedrijven, onderzoeks-, onderwijs- en kennisinstellingen samenkomen voor onderzoek en hightech ontwikkelingen op het gebied van slimme mobiliteit.  

De opzet is dat hier voer- en vliegtuigen voor de toekomst ontwikkeld en getest worden. Om dit te kunnen realiseren, is de komst van de RDW en het oefencentrum van de Politieacademie naar Marknesse de eerste belangrijke stap.

RDW Testcentrum
Gezien het bestemmingsplan definitief is geworden, worden de verplaatsing van het RDW Testcentrum en het oefencentrum van de Politieacademie naar Marknesse nu definitief in werking gezet.  

Onder meer kunnen nu de onderwerpen afgerond worden en kan de aanbesteding van de werkzaamheden gestart worden. Na de fysieke realisatie zal het testcentrum van de RDW van Lelystad naar Marknesse verhuizen.  

In Marknesse zal een nieuw testcentrum komen met onder meer een (langere) testbaan voor testen van innovatieve voertuigen en voertuigsystemen. Hiervoor zal de inschrijving voor de benodigde werkzaamheden half oktober 2024 starten.

Politieacademie
Hierbij gaat het om het centrum voor handhaving en mobiliteit. Tevens zal het oefencentrum voor rijonderwijs van de politie en de Politieacademie van Lelystad naar Marknesse verhuizen. Hiervoor wordt een nieuwe faciliteit gerealiseerd.

Volgens de directeur van de Politieacademie, Leonard Kok, is de locatie in Lelystad van dienst geweest, maar het is nu tijd voor een moderner centrum. De planning is dat dit eind 2027 zal plaatsvinden.  

Het MITC
De provincie heeft gemeld dat de verhuizing van de RDW en de Politieacademie een eerste stap is in de doorontwikkeling naar het MITC. De innovatiehub voor slimme mobiliteit wordt een unieke plaats in Nederland en Europa.  

Tevens is het een prachtige ontwikkeling voor Noordelijk Flevoland, die de economie zal verstevigen en de brede welvaart een impuls zal geven. De komende tijd gaat men de plannen verder uitwerken en worden omwonenden uitgenodigd om bij te praten.

Het MITC is een samenwerking van Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), Duits- Nederlandse Windtunnels, (DNW), RDW, Nationale Politie, gemeente Noordoostpolder en provincie Flevoland.

Daarnaast is het onderwijs een belangrijke toekomstige partner in de realisatie van het MITC. Firda en Hogeschool Windesheim zijn daarom aangesloten bij de samenwerking. In Marknesse wordt door deze partijen het kennis- en testcentrum op het gebied van slimme mobiliteit ontwikkeld. Een plek waar voertuigen en vliegtuigen voor de toekomst worden ontwikkeld en getest.

(Bron: Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights