Impressie doorfietsroute (© gem Katwijk)

KATWIJK – De gemeentelijke site van de gemeente Katwijk meldt op donderdag 29 augustus dat een week later aannemer Boskalis zou gaan beginnen met de aanleg van de vrijliggende R-net busbaan langs Valkenhorst en de Duinvallei. Aangegeven wordt dat er een aantal bomen gekapt gaan worden en dat de vergunning ondertussen is verleend.  

Bomenkap van 250 bomen
Als onderdeel van het project wordt er een geluidsscherm langs de N206 en de wijk Tranendal gebouwd. Voor dit geluidsscherm moet ruimte gemaakt worden én voor de nieuwe inrichting van de kruising N441 / N206 en hierdoor zal een aantal bomen gekapt worden. De gemeente spreekt over de kap van 250 bomen, waarvan ongeveer 125 grotere bomen en ongeveer 125 kleine bomen zullen verdwijnen in het projectgebied. Tevens wordt melding gemaakt dat de vergunning ondertussen is verleend en dat de bomenkap in de eerste week van september gestart is.   

Om zo snel en veilig mogelijk van punt A naar punt B te kunnen reizen, wordt er gewerkt aan de verbetering van de R-net buslijn tussen de gemeenten Leiden en Katwijk. Dit gebeurt door de provincie Zuid-Holland samen met de beide gemeenten. Hiervoor moet een vrijliggende busbaan langs de N206 komen, die zorgt voor een goede OV-bereikbaarheid voor inwoners van Leiden en Katwijk en is van groot belang voor de nieuwe woonwijk Valkenhorst. De site R-net busbaan heeft gemeld dat de werkzaamheden in september starten waarna in 2026 de busbaan gereed is. 

Planten van nieuw groen 
De samenwerkende partijen hebben afgesproken dat de bomenkap gecompenseerd zal gaan worden door aanzienlijk meer bomen te herplanten dan dat er gekapt worden. Hierbij spreken de partijen over een aanplant van ongeveer 520 nieuwe bomen binnen het projectgebied. 

Voor het gebied is een kaart gemaakt, waarop aangegeven wordt wat er staat te gebeuren. De bomen zijn met kleuren aangegeven in het projectgebied: rood (wordt gekapt), blauw (nieuwe aanplant) en groen (blijft behouden). Opvallend aan de plattegrond met bomen is onder meer dat er veel bomen worden gekapt waar andere blijven staan (hier komt waarschijnlijk het geluidsscherm) en veel bomen worden geplant, waar nu nog geen bomen staan. Niet duidelijk is welke soort bomen verdwijnen en waar de oudere en de jongeren bomen staan. De gemeente is om opheldering gevraagd, tevens om de gezondheidsstatus en soort van de bomen en de datum van aanplant.  

De partijen geven aan dat het vergroten van de kwaliteit van het groen een belangrijk onderdeel is van de aanleg van de busbaan. Er is sprake van het feit dat langs de busbaan een nieuw park aangelegd als onderdeel van de Katwijkse ‘ringparkstructuur’. Dit park is niet terug te vinden op de interactieve kaart van het projectgebied. Wel aangegeven is een nieuw Volkstuinencomplex met parkeerplaatsen, maar daar was de start van aanleg al eerder gepland. 

Daarnaast wordt er melding gedaan van dat op verschillende plekken langs de busbaan een mix van bomen, struiken en kruiden gaat komen. Wel aangegeven is dat het nieuwe groen bestaat uit soorten die hier van nature voorkomen. Aangenomen wordt dat het inheemse soorten zijn, maar niet aangegeven is wat voor soorten het gaan worden en wanneer deze aangeplant gaan worden. De inheemse soorten – zegt de site – zouden goed zijn voor de biodiversiteit. Tevens zullen de geluidsschermen naast de wijk Tranendal worden beplant en zullen een groen uiterlijk krijgen. 
Volgens de site Boomzorg zouden de partijen hebben aangegeven dat het niet mogelijk werd geacht om de 125 grotere bomen binnen het project te sparen. 

(Bronnen: Boomzorg, Gemeente Katwijk, R-net busbaan) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights