Gemeentehuis Heeze (© gem Heeze Leende)

HEEZE-LEENDE – De gemeente Heeze-Leende – middels het projectteam Centrumontwikkeling Heeze – heeft op 5 september een brief aan omwonenden en ondernemers gestuurd met het onderwerp ‘Ontwerp Gemeentehuisplein’. Het projectteam heeft een informatieavond belegd, maar ondertussen heeft de fractie van GroenLinks in de gemeente laten horen dat het voorliggende plan niet past bij het conceptontwerp van 2023. 

Ontwerp Gemeentehuisplein 
In de brief aan omwonenden en ondernemers wordt melding gedaan van dat er gewerkt is aan een ontwerp voor het Gemeentehuisplein, met als uitgangspunt de Ontwikkelvisie. Men geeft aan dat er ook aandacht is voor praktische zaken, onder meer het hergebruik van materialen. De gemeente geeft aan dat het basisonderwerp klaar is en nodigt daarom de onwonenden en ondernemers uit zodat het ontwerp getoond kan worden en uitleg gegeven kan worden, waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Tevens wil de gemeente de genodigden uitnodigen om hun mening te geven.  

In de brief wordt tevens aangegeven dat het plein een prettig verblijfsgebied wordt met meer ruimte voor groen en onder meer grote bomen. Tevens kan men er zitten op banken en een terras. Daarnaast zal de nieuwe inrichting ruimte voor evenementen houden en een deel van de parkeerplaatsen zal ingeruild worden voor groen. 

En juist om dit laatste gaat het. Volgens de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad zal zo’n tweederde van het Gemeentehuisplein parkeerplaats blijven. Volgens de fractie zal er op deze manier geen gezellig en groen dorpsplein kunnen ontstaan. Daarbij komt dan ook dat in het concept ontwerp van begin 2023 sprake van een derde deel van het plein wat parkeerplaats zou zijn.    
De bedoeling is dat in de openbare raadsvergadering van 9 september wordt gesproken over het onderwerp, waarbij waarschijnlijk de fractie van GroenLinks haar opmerkingen ter sprake zal brengen.  

Twee weken later zal op 25 september een inloopbijeenkomst worden georganiseerd, waarvoor de volgende groepen zijn uitgenodigd:

  • Stichting Brabantsedag
  • omwonenden
  • overige geïnteresseerden
  • marktkooplui en standplaatshouders 

Voor het project zou 400.000 euro nodig zijn, wat reeds in de begroting 2024 – 2027 is opgenomen, maar er zit een onderwerp bij waarvan de raad in een geamendeerd raadsbesluit heeft besloten dat het college niet automatisch geautoriseerd is. Dat houdt in dat het raadsvoorstel met de definitieve raming in de gemeenteraad begin 2025 komt. 

Op de kaart is het ontwerp (basis) terug te vinden, waarbij het lijkt of er inderdaad meer parkeerruimte is ingetekend dan groen. Daarnaast staat nog nergens aangegeven welke grote bomen er gaan komen en of er nog iets gekapt gaat worden. Het wordt tijd dat de gemeente om opheldering wordt gevraagd. 

(Bronnen: Gemeente Heeze-Leende, GroenLinks Heeze-Leende (Instagram), Gemeenteraad Heeze-Leende)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.09.2024

2 gedachte over “Gemeentehuisplein wordt aangepast voor meer groen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights