Meer dan honderdduizend vrijwilligers zetten zich jaarlijks landelijk in voor natuur, landschap en milieu. Van deze vrijwilligers zijn er die één of twee keer per jaar in actie komen, naast de vrijwilligers die het hele jaar actief zijn. Al deze vrijwilligers hebben hun eigen achtergrond, kennis en motivatie, maar allemaal willen ze verschil maken.
Groene Bondgenoten
Groene Bondgenoten gaat de vrijwilligers uit Flevoland, Gelderland en Overijssel hulp bieden om de lokale impact op de biodiversiteit te vergroten. Het nieuwe hulptraject wordt speciaal aangeboden aan de actieve groene vrijwilligers.
Groene Bondgenoten is een landelijke samenwerking van IVN, LandschappenNL, Vogelbescherming, SoortenNL en de Natuur- en Milieufederaties. Met steun van de Nationale Postcode Loterij worden vrijwilligers geholpen om lokaal een nóg grotere bijdrage te leveren aan het herstel van de biodiversiteit.
Van idee tot een initiatief
Het traject heeft de titel ‘Van idee tot een initiatief dat Groeit en Bloeit’ en biedt uitgebreide begeleiding aan vrijwilligers in de 3 provincies die ideeën willen omzetten in succesvolle initiatieven voor een groenere en gezondere leefomgeving.
Om hier mee aan de slag te kunnen gaan, zal op dinsdag 10 september een webinar door Groene Bondgenoten worden georganiseerd. Tijdens de digitale meeting worden vrijwilligers geïnformeerd over Groene Bondgenoten en specifiek over het ondersteuningstraject.
Ondersteuning
Belangrijk is de betrokkenheid van lokale gemeenschappen over de biodiversiteit die onder druk staat. Groene Bondgenoten wil de vrijwilligers helpen die een verschil willen maken. Denk hierbij aan het maken van een effectieve strategie, het vinden van vrijwilligers en medestanders.
Maar ook het samenwerken met onder meer gemeente, terreinbeheerders en agrariërs. In het traject wordt praktische ondersteuning geboden en krijgen de vrijwilligers hulp om het project te laten groeien en mensen te betrekken bij de groene missie.
Verloop hulptraject
Het traject loopt van 5 oktober 2024 tot en met 13 februari 2025 en heeft fysieke en online bijeenkomsten. Daarbij krijgt men begeleiding van een aantal mensen met kennis, zoals Sandra Bell (Lowlander-initiatief) en Wanne Roetemeijer (Natuurvereniging KNNV).
Er zijn 3 fysieke trainingsdagen ( 5 oktober, 26 oktober en 16 november) en 3 online intervisie- en coachingbijeenkomsten op dinsdagavond (17 december, 14 januari, 11 februari) of donderdagavond ( 19 december, 16 januari, 13 februari).
Mensen die deelnemen werken aan het eigen project met tussentijdse opdrachten, die ongeveer 4 uur per keer in beslag nemen. Het doel is om een groep van maximaal 20 cursisten samen te stellen, die elkaar kunnen inspireren en ondersteunen.
Deelname aan het traject wordt door Groene Bondgenoten gratis aangeboden. Aanmelden kan tot uiterlijk 23 september via het aanmeldformulier dat te vinden is op de site en daarna in te sturen naar info@groenebondgenoten.nl .
(Bronnen: Natuur- en Milieufederaties, Nature Today, noordoostpolder.nieuws.nl, Samen voor onze leefomgeving)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 03.09.2024