LIEMPDE – De gemeentelijke site van Boxtel – waarvan het dorp Liempde sinds 1996 deel van uitmaakt – laat weten dat vanaf maandag 9 september tot en met vrijdag 1 november de Barrierweg tot en met de Oude Rijksweg is afgesloten voor het verkeer. Dit is nodig omdat de asfaltverharding op de Barrierweg aan vervanging toe is.
Aanpassing Barrierweg
Naast het feit dat de asfaltverharding aan vervanging toe is, krijgen de Barrierweg en Oude Rijksweg een nieuwe weginrichting met fietsstroken en verkeersremmende maatregelen. Daarnaast wordt de Barrierweg tussen de Rosenhofstraat en Looёind voorzien van een nieuw voetpad en in de Brukelstraat worden klinkers vervangen door asfalt.
Tot zover de aanpassing van de wegen en indeling van de maatregelen. Maar als men foto’s van de weg in de lokale media bekijkt, dan ziet men de problemen al aankomen. Op 14 juni kwam het Brabants Centrum met een artikel over de aanpassing van de Barrierweg waarop duidelijk de bomen zijn te zien, die er nu nog staan en dicht aan de weg. Dan is het weer over welke bomen er zullen sneuvelen voor de uitvoering van dit project. Nergens is te vinden wat de gevolgen zullen zijn van de werkzaamheden voor de bomen in het gebied.
De lokale media hebben gemeld dat de gemeente Boxtel de Barrierweg gaat vernieuwen, waarbij het asfalt over het gehele traject wordt vervangen, er op verschillende T-splitsingen verhoogde plateaus gaan komen, er op 3 andere plaatsen worden drempels gelegd en 2 bestaande wegversmallingen zullen verdwijnen. De Brukelsestraat – dit is een zijweg van de Barrierweg – krijgt asfalt. Van de Brukelsestraat bestaat nu zo’n 200 meter uit klinkers die er allemaal uit moeten.
Een nieuw aan te leggen voetpad in de Barrierweg moet de veiligheid van de wandelaars verhogen en er komen brede fietsstroken. Tevens is gemeld dat enkele sloten en de afwatering worden aangepast. Dit levert extra kosten op van 148.000 euro en naar alle waarschijnlijkheid een tig aantal bomen.
Op de site van de gemeente Boxtel zijn ook nog een aantal werkzaamheden opgenomen, waarbij de komende tijd een aantal werkzaamheden aan bomen. Tevens hebben ondernemers en de fractie van de politiek partij Balans laten weten dat de populieren aan de Dazingstraat, Hamsestraat en op de Barrierweg gevaarlijk zijn, want ze zouden takken verliezen.
Een maand eerder had de fractie van Balans ook al in de lokale media laten weten dat de populieren behoorlijk uit de kluiten waren gewassen. Toen werd al gewezen op mogelijke schade bij naastgelegen bedrijfspanden. Daarom vroeg de fractie om een complete inventarisatie van alle populieren langs de openbare wegen in de gemeente.
Op zich is dat al een vreemde vraag van een fractie in de gemeenteraad. Men had beter kunnen vragen om een actuele, actieve en digitale geoJson-kaart, een bijgehouden Bomenkaart en een lijst van monumentale, beeldvormende en speciale bomen in de gemeente. Dan had men dat zelf kunnen onderzoeken. Uit de vraag van de fractie kan men eigenlijk niet anders concluderen dat de gemeente Boxtel deze gegevens niet voorhanden heeft.
Daarom heeft de fractie van Balans op 2 juli schriftelijke vragen gesteld aan het college. De eerste vraag ging over de ‘slechte staat van de populieren’ van de verschillende wegen. Volgens het college zijn de genoemde populieren gemiddeld tussen de 33 en 38 jaar en op de planning van 2025 staat een boomveiligheidscontrole.
Volgens de gemeente zijn de populieren vitaal en veilig en men wacht de controle van 2025 af.
(Bronnen: Gemeente Boxtel, Gemeenteraad Boxtel, Brabants Centrum)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 30.08.2024