GRONINGEN – Bij de Trompbrug in Groningen stonden 2 gele treurwilgen, die een iconisch beeld gaven van het gebied. Maar één van de bomen heeft de storm van afgelopen week niet overleefd. Misschien stonden de bomen wat onhandig, maar ze waren mooi en vormden een soort poort volgens de lokale media.
Van de jaren 40
De bioloog Rick Middelbos heeft laten weten dat de bomen in de jaren 40 zijn geplant en dus zo’n 80 jaren oud zijn. Een wilg wordt niet zo oud als een eik – volgens de heer Middelbos – maar deze leeftijd was al flink te noemen.
De afgelopen jaren werden de bomen gesnoeid – gekortwiekt – omdat op die manier de rot niet te ver zou doorlopen en niet gevaarlijk zou worden. Maar hij maakte zich wel zorgen om de bomen. Een boom kan van binnen gaan rotten en bij een beetje flinke storm kan hij dan knakken of omwaaien.
Deze keer was het echt een flinke storm en mensen gaan zich dan afvragen of de boom niet weggehaald had moeten worden. Volgens de bioloog zou de natuurwaarde van een kwijnende boom, die begint te rotten, erg hoog zijn en dan kan men beter de boom laten staan op een plaats waar het veilig is. Op het moment dat een boom gaat rotten, komen er kevers en andere diertjes in, waar weer andere dieren van kunnen leven. Daarom kan de rottende boom waardevol zijn voor de natuur. Een boom die dood is gegaan, kan nog zo’n 80 jaar het ecosysteem te eten geven. Daarom kunnen kwijnende bomen en dood hout beter blijven liggen, mits het veilig is.
Daarentegen is het wel zonde – geeft de bioloog aan. De boom is weg en er komt niet zo snel wat terug. Hij geeft aan dat elke grote boom gekoesterd moet worden. De wilg die de storm wel heeft overleefd, is er (iets) beter aan toe. Natuurlijk moet er een nieuwe boom voor terug komen, maar de plaats bij de Trompbrug is niet echt een ideale plaats, waardoor het lastig wordt om een bestaande, grote boom neer te zetten. De plaats is druk en de grond is flink verzadigd door de oude boom.
Wilg in brand
De gemeente Groningen heeft wat met de bomen. In mei 2022 verscheen er een artikel in de lokale media dat een iconische wilg op Kardinge door brand zwaar beschadigd was. Volgens de berichten bleek het brandstichting te zijn geweest. Volgens inwoners was het een prachtige oude wilg waar trouwfoto’s werden gemaakt, werd gepicknicked, een plaats voor de schaduw of bescherming tegen de regen.
Twee jaar eerder was de dikte van de boom nog opgemeten en het bleek dat de boom een omtrek had van bijna 8 meter en daardoor waarschijnlijk de dikste boom van de provincie was. In eerste instantie was gemeld dat de boom gekapt zou worden omdat de stam zwaar beschadigd was, maar volgens de berichten zou er toch een reddingsactie zijn gestart. Hierbij zou de boom teruggesnoeid zijn en de boom om de 10 minuten gekoeld door de brandweer. Men kon wel zien dat het vuur doorsmeulde in de stam. Door de boom te snoeien, was er nog een beetje hoop dat de boom in de toekomst weer kon uitlopen. Daarnaast verbleef in de boom ook een bijenkolonie, dat de brand niet heeft overleefd.
Herplant 4 oude bomen
In Haren – deel van de gemeente Groningen – moeten 24 bomen verdwijnen wegens nieuwbouw aan het Raadhuisplein / Haderaplein. Er is reeds een BEA (Bomen Effect Analyse) uitgevoerd, waarin wordt gemeld dat voor 18 bomen een kapvergunning aangevraagd moet worden. Van deze 18 zouden er 4 verplaatst kunnen worden. De lokale media noemen dit goed nieuws. Waar de 4 gaan komen is nog niet bekend en de locaties zullen meegenomen worden in de uitwerking van het ontwerp voor de herinrichting van het Raadhuisplein.
Het blijkt dat er nog gekeken is om de bestaande bomen te laten staan, maar dat blijkt volgens de gemeente niet mogelijk te zijn. Daarnaast zouden de 4 bomen verplantbaar te zijn en hebben een leeftijd van 28.38 en 68 (2 maal). De laatste 2 zijn platanen. De gemeente gaat de bomenkap compenseren door 12 grotere bomen te planten naast de 4 te verplanten bomen. Tevens komen er in de buurt van het Haderaplein 14 nieuwe bomen.
(Bronnen: RTV Noord, 112Groningen, Dagblad van het Noorden, Gemeente Groningen)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 26.08.2024
[…] verwachten risico iedere 4 jaar plaats. Echter een aantal dagen geleden is gebleken dat 1 van de 2 gele treurwilgen een zomerstorm niet heeft overleefd. Toch was bekend dat er sprake was van rot in de boom, maar […]
[…] verwachten risico iedere 4 jaar plaats. Echter een aantal dagen geleden is gebleken dat 1 van de 2 gele treurwilgen een zomerstorm niet heeft overleefd. Toch was bekend dat er sprake was van rot in de boom, maar […]