Wieden Weerribben_1 (© prov Overijssel)

GIETHOORN – Een boerin uit Wanneperveen – gemeente Steenwijkerland – heeft na het kappen van een houtsingel de verplichting gekregen om 1.250 bomen terug te planten. Om deze bomen te planten, is er een weiland in Giethoorn aangekocht en daardoor zouden de bomen niet op dezelfde plaats worden herplant. Alleen de omwonenden van het weiland zien het aantal bomen niet zitten en vechten het voorstel aan.  

Herplantingsplicht
In 2021 heeft de boerin een herplantingsplicht van de provincie Overijssel gekregen, daar er een houtsingel was gekapt. Volgens de regionale media is een houtsingel een strook bomen en struiken van minimaal 25 meter. 
Andere media geven aan dat een houtsingel een brede strook is met bomen en struiken als een afscheiding tussen weilanden en akkers, soms ook langs beken en waterlopen. Daarbij zou een houtsingel een lijnvormig landschapselement zijn van zo’n 4 tot 20 meter breed en minimaal 25 meter lang. 

Omdat de omwonenden zo’n bos niet in hun straat willen, hebben ze zich verzet bij de rechtbank in Zwolle. In deze rechtszaak zijn 3 partijen, namelijk de gemeente Steenwijkerland, drie stellen die in de buurt van het weiland wonen en de boerin die de verplichting heeft gekregen om 1.250 bomen te herplanten. De laatste is niet verschenen voor de rechtbank.  
Op de gemeentelijke site en de provinciale site is niets of nauwelijks wat terug te vinden over de herplant van 1.250 bomen of de kap van een houtsingel. Op zich is dit zeer opvallend te noemen, waarbij tevens erg weinig is terug te vinden over mogelijke projecten in de gebieden. Ook is nauwelijks wat te vinden over bomenkap. 

De bewoners van het gebied zijn van mening dat het goed idee is, dat als iemand bomen kapt, hij de verplichting krijgt om te herplanten. Echter dat moet het gebied wel geschikt voor de plant zijn en volgens de bewoners zou dit in Wanneperveen moeten gebeuren of desnoods op de Havelterberg. De laatste is een gebied met natuurlijk bos.   
Daarentegen zijn Giethoorn en de Weerribben-Wieden gebieden met het weidse landschap, waar juist geprobeerd wordt om bossen niet tot groei te laten komen. Dit gebeurt onder meer door natuurherstelwerkzaamheden en rietteelt.  

Volgens de omwonenden zou iemand op een drassig weiland en zelfs aan de rand van een nationaal park 1.250 bomen willen gaan planten. Dit zou niet passen, volgens de omschrijving in het cultuurhistorische waarde van het landschap. Daarnaast zou het ook niet goed zijn voor de dieren in het gebied. Tenslotte zou het bedoelde gebied (weiland) niet geschikt zijn voor een bos, daar het grootste deel van het jaar het weiland onder water staat. Het zou dan alleen kunnen als het weiland een meter of wat opgehoogd zal gaan worden, maar dan krijgen de omwonenden weer problemen met het water.   

De gemeente Steenwijkerland is echter van mening dat de aanvraag van de aanplant van 1.250 bomen past binnen het bestemmingsplan. In het noordelijke deel van het weiland zou al bebouwing zijn, waardoor het planten van de bomen planologisch mogelijk is. Eerder zijn al zienswijzen ingediend tegen de verleende vergunning voor het planten, maar de gemeente heeft daarna niet alles behandeld, daar de omwonenden ‘te ver van het weiland’ zouden wonen. Maar dat zou geen probleem moeten zijn volgens de omwonenden. Tevens geven ze aan dat een compleet productiebos invloed kan hebben op de leefbaarheid. De verwachting is dat er een uitspraak van de rechtbank komt over 6 weken. 

Op zich is het wel een vreemde opmerking als men spreekt over ‘een productiebos’  en ‘invloed op de leefbaarheid’ . Men zou blij moeten zijn met 1.250 bomen in de buurt en eens proberen in te zien dat niet alles productie is, maar een verbetering van de gezondheid en de leefbaarheid. 

(Bronnen: De Stentor, AD, Wikipedia, Provincie Overijssel, Gemeente Steenwijkerland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.08.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights