ROTTERDAM – Een man uit Rotterdam is gaan klussen in zijn huis in de kelder. Hij was aan het klussen en heeft – zonder te weten dat er asbest zat – de kelder opgeruimd en geprobeerd te verbeteren. Men kwam er pas achter dat er asbest uit de kelder gehaald was, toen hij de 10 zakken afval aanbood bij de milieudienst.
Asbest in huis
De gemeentelijke site van Rotterdam heeft een heel klein berichtje geplaatst op de site. Hier staat te lezen dat asbest een gevaarlijk materiaal is. De gemeente heeft laten weten dat men asbest niet mag verwerken, bewerken of in voorraad hebben sinds juli 1993. Mensen die ergens asbest in de woning hebben, kunnen het in sommige gevallen wel zelf weghalen, maar beter is het weg te laten halen door een erkend asbestverwijderingsbedrijf.
Op de site van de gemeente gaat het meer over asbestplaten in een gebouw of schuur en dan met name over asbestdaken. Niet of nauwelijks wordt er wat gezegd over asbest wat nog op verschillende plaatsen in huis kan zitten. Overigens verwijst de gemeente naar de site van de Milieudienst Rijnmond (DCMR), waar meer informatie te vinden is. Maar ook hier is weinig te vinden over op welke plaatsen in huis men asbest tegen kan komen, hoe het eruit ziet en andere zaken. Er is wel een link te vinden met iets meer informatie.
Veel gemeenten gaan pas asbest verwijderen uit (meestal sociale) huurwoningen die voor een bepaalde tijd zijn gebouwd, waar mogelijk flink wat asbest is gebruikt, als de verhuurder vertrekt. Dit houdt altijd in, dat één woning in een wijk met dezelfde huizen of één appartement in een flatgebouw wordt gecontroleerd op asbest en eventueel verwijderd. De mogelijkheid is groot aanwezig dat in de andere woningen en appartementen ook asbest te vinden is. Vaak is de huurder / bewoner niet op de hoogte dat er asbest aanwezig is en wat het gevaar is van werkzaamheden aan het asbest.
Asbest woning Rotterdam
Dit laatste is mogelijk het geval geweest bij de bewoner van een woning in Rotterdam. Volgens de regionale media zou de bewoner niets hebben geweten van het asbest en is aan de slag gegaan met het verwijderen van de mantels rond de cv-buizen. De bewoner heeft online een melding gedaan van het afval bij de milieudienst DCMR en wilde dit afvoeren naar de vuilstort.
Bij het bekijken van de meegestuurde foto bij de melding kon DCMR vaststellen dat het aan te bieden afval de meest gevaarlijkste asbestsoort was, namelijk amosiet.
Amosiet – een magnesium ijzer silicaat – is ook bekend onder de naam grijsbruine asbest, maar komt vrij weinig voor in Nederland. Een andere site geeft aan dat amosiet een van de minst voorkomende vormen van asbest is, maar dat het – net als de blauwe variant – zeer gevaarlijk voor de gezondheid is.
De toezichthouder is geschrokken van het aantreffen van amosiet, mede gezien het feit dat het inademen van de vezels gevaarlijk is en longkanker kan veroorzaken. De bewoner van de woning heeft geen besef gehad dat er asbest in het isolatiemateriaal heeft gezeten, maar had als voorzorg toch maar een stofmasker voorgedaan en de mantels vochtig gehouden. De milieudienst heeft echter laten weten dat het stofmasker onvoldoende is geweest en het verwijderen door een professionele organisatie had moeten gebeuren. De professionals zijn dan mannen in witte pakken, die de ruimte hermetisch afsluiten, een compleet gezichtsmasker dragen en moeten douchen als ze de ruimte verlaten.
Waarschijnlijk heeft de bewoner zeer veel asbestdeeltjes hebben ingeademd en hij zal contact op moeten nemen met de GGD of de huisarts, zonder dat die op dit moment veel kunnen doen. Men merkt het pas over een aantal jaren als men ziek wordt.
Belangrijk is dat men eigenlijk te weinig kennis heeft over asbest. Het beste is dat men in een woning dat gebouwd is vóór 1994 en men wil gaan klussen, dat men beter een asbestinventarisatie kan laten doen. Op het moment dat er wat aangetroffen wordt, wordt het asbest door professionals verwijderd. Mensen weten te weinig van asbest en de (ingewikkelde) regels voor het verwijderen van asbest. Landelijk zou er een campagne moeten komen met voorbeelden en duidelijke beelden wat asbest is en wat het kan aanrichten.
(Bronnen: PZC, ED, DCMR, Gemeente Rotterdam, Asbest-Susidies, Asbest Crew)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 21.08.2024