Het plan ‘Marker Wadden Plus’ van Natuurmonumenten en Markerzand spreekt over het uitbreiden van de natuureilanden Marker Wadden en de huidige kustlijn te verstevigen. Echter, de regionale media geven juist aan dat de Marker Wadden kleiner zijn geworden.
Marker Wadden Plus
Met het plan Marker Wadden Plus moeten de natuureilanden toekomstbestendig worden gemaakt en moet er meer natuurwinst komen in het Markermeer. Deze boodschap gaven Natuurmonumenten en Markerzand af in juni van dit jaar.
Hierbij wil men slim gebruikmaken van de huidige zandwinning in het Markermeer, waarbij ecologie en economie hand in hand zouden gaan. De beide partijen hebben een intentieovereenkomst getekend om de haalbaarheid van het plan te onderzoeken.
Op de Marker Wadden komt nieuwe natuur tot ontwikkeling, zowel onder en boven het water. Maar volgens de partijen zijn meer maatregelen nodig om het Markermeer toekomstbestendig te maken.
Tevens blijkt het ontwerp van Marker Wadden op sommige plaatsen kwetsbaar te zijn door stroming en extreme stormen en hoogwater. De Marker Wadden verbeteren de natuur en de waterkwaliteit van het Markermeer, maar de Marker Wadden moeten beter beschermd worden.
In het plan zou men zandwinning en natuurontwikkeling willen combineren, waarbij men gebruik maakt van natuurlijke processen. Er zou een vergunning zijn om in het Markermeer zand te winnen.
Het zand moet afgegraven worden, waarbij zandwinning van het midden van het Markermeer verplaatst wordt naar de buurt van Marker Wadden. Hierdoor kan het materiaal onmiddellijk gebruikt worden om de Marker Wadden te versterken en uit te breiden.
Kleiner geworden
Volgens de media deze week, lijkt het er op dat de Marker Wadden een deel kleiner zijn geworden, waarbij stranden al een deel zand kwijt zijn en het moeras onder water staat. Tevens wordt al gemeld dat een groot gedeelte in het Markermeer is verdwenen.
Natuurmonumenten wil niet spreken van paniek, omdat men zegt dat het kleiner worden van de Marker Wadden te maken heeft met de hoge stand van het water. Als er veel water komt, kan het ook gebeuren dat stukken strand van de kust verdwijnen.
Tijdens een eerdere storm stond het water ook behoorlijk hoog; zo hoog was niet eerder gemeten op het Markermeer. Op het moment dat de stranden kleiner worden, heeft het ook effect op het moeras wat er achter ligt. Men gaat nu onderzoeken hoe men hier van kan leren.
(Bronnen: Natuurmonumenten, AD, Omroep Flevoland)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 21.08.2024