t-Boswijtje (© NMU)

WIJK BIJ DUURSTEDE – Voor het eerst wordt op zaterdag 24 augustus de Open Voedselbossen Dag georganiseerd. Op deze dag zullen 9 voedselbossen in de hele provincie Utrecht open zijn, waardoor de bezoekers een kijkje kunnen nemen in de bijzondere groene oases en meer kunnen leren over een voedselbos tijdens rondleidingen van gidsen. 

Voedselbos 
Men kan zeggen dat een voedselbos een eetbaar bos is, waarbij elk beschikbaar stukje wordt gebruikt en onderdeel is van een ecosysteem opgebouwd uit lagen. In de huidige tijd kunnen voedselbossen een bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. De bossen kunnen de CO2 binden in het hout en de bodem en kunnen het water vasthouden. Daarna is de opbrengst van een voedselbos eetbaar. Dit is hét voorbeeld van een natuur-inclusieve landbouw.

Er is nogal wat informatie te vinden over voedselbossen, maar niet overal zijn al voedselbossen te vinden. Een voedselbos kan men zien als een productief ecosysteem, dat in principe een natuurlijk bos is, maar dan met overwegend houtige, eetbare soorten. Zo wordt er gezegd dat een voedselbos een specifieke vorm van boslandbouw is. Hierbij zijn een aantal specifieke kenmerken terug te vinden, zoals een vegetatielaag met hoge kruinbomen, minimaal 3 andere vegetatielagen, een rijk en onverstoord bosbodemleven en een robuuste omvang. Daarnaast omvat een voedselbos waardevolle landschapselementen zoals hagen, boomsingels, slootjes en poelen.  

Een succesvol voedselbos kan men zelfvoorzienend noemen, veerkrachtig en goed voor het klimaat. Hierdoor kan het bos biologisch en op eigen kracht functioneren en hoeft er geen mest te worden toegevoegd of water. Een voedselbos houdt zelfs water vast. Daarnaast hebben de diepe wortelstructuren een positief effect op de bodem, voorkomen verdichting en zorgen voor een rijk bodemleven. 

Open Voedselbossen Dag  
Tijdens de Open Voedselbossen Dag kan men terecht bij Voedselbos Amersfoort (Amersfoort), ‘t Boswijtje (Austerlitz), Natuurplaats Binnenbos (Driebergen-Rijsenburg), Voedselbos SchaikseWeelde (Leerdam), Voedselbos Leusden (Leusden), Voedselbos Rhenen – Elst (Rhenen – Elst), Voedselbos de Geeren (Schoonrewoerd), Het LEKkere Bos (Tienhoven aan de Lek) en het Wijkse Voedselbos (Wijk bij Duurstede). De coördinatie van de dag ligt bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht en misschien gaat men aan het eind van de dag naar huis met een zak vol appels of handjevol bramen of bijzondere kruiden. In eerdere berichten zou er sprake zijn van een 10e voedselbos dat ook open zou gaan – Voedselbos Gedeelde Weelde (Oudewater) – maar door omstandigheden blijft deze dicht.  

De lokale media hebben over de voedselbossen gezegd dat een voedselbos een aangelegd bos is met bomen, struiken en planten en waar veel van de natuur eetbaar is. Zo’n voedselbos is speciaal ontworpen om voedsel te produceren. Hierbij moet men denken aan fruit, noten, groenten en kruiden. Tevens is het voedselbos goed voor de natuur en biodiversiteit. De grote bomen geven schaduw en bescherming; hieronder groeien de struiken en kruiden en groenten op de grond. De bloemen van het bos zorgen dat er bijen en andere nuttige insecten komen. Het is dé plaats waar de natuur en de mens samenwerken om op een duurzame manier voedsel te produceren. 

De provincie kent zo’n 20 voedselbossen die aangesloten zijn bij het Voedselbossen Netwerk. De coördinatie ligt bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht, waardoor ook excursies en workshops worden georganiseerd en kennis uitgedeeld. Op de site van de provincie Utrecht wordt ook aandacht aan de Open Voedselbossen Dag geschonken.  

(Bronnen: Natuur en Milieu Utrecht, Stichting Voedselbosbouw, Natuur en Milieufederaties, Wijks Nieuws, Provincie Utrecht) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.08.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights