KROMMENIE – In de plaats Krommenie – gemeente Zaanstad – heeft woningcorporatie Parteon een ontheffing gekregen van de Wet natuurbescherming. Hierin wordt aangegeven dat Parteon mag gaan slopen in de Kastanjestraat, Populierenlaan, Esdoornstraat en Berkenstraat. Dit is volgens de woningcorporatie nodig om op door sloop vrijgekomen gebied nieuwbouw neer te zetten.
Bomenbuurt
Opvallend is dat er verschillende artikelen zijn over de Bomenbuurt in Krommenie en de stand van zaken. De lokale media gaven in april 2023 aan dat de Bomenbuurt al dateert van de jaren 50 en dat deze in 3 fasen is gebouwd voor de arbeiders. De woningcorporatie heeft het plan neergelegd om de bebouwing te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Daarnaast is een cultuurhistorische analyse uitgevoerd. Tevens is er in 2021 een funderingsonderzoek gedaan in de Bomenbuurt, waaruit naar voren kwam dat de funderingen binnen 5 jaar hersteld of vernieuwd moesten worden. Tevens namen de klachten over vocht, tocht, kou en schimmel toe.
Ontheffing Wet natuurbescherming
Deze week kwamen de lokale media met het bericht dat Parteon ontheffing heeft gekregen van de Wet natuurbescherming. Middels deze ontheffing kan de corporatie huizen gaan slopen in de Kastanjestraat, Populierenlaan, Esdoornstraat en de Berkenstraat. Door het slopen kan men na de sloop gaan beginnen met de nieuwbouw in het gebied.
Maar aan de ontheffing heeft de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord – namens de provincie – voorwaarden aan de sloop gekoppeld. Want bij de sloop moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van huismus, gierzwaluw, gewone dwergvleermuis en laatvlieger.
De Omgevingsdienst heeft laten weten dat het verboden is om opzettelijk te vernielen, beschadigen of wegnemen van de eieren van de huismus en de gierzwaluw. Tevens is het verboden de huismus, de gierzwaluw en de laatvlieger opzettelijk te storen. Daarnaast is het verboden om de voortplantingsplaatsen of rustplaatsen van de laatvlieger te beschadigen of te vernielen. Gebeurt dit toch – wat dan overigens te laat is – kán de ontheffing worden ingetrokken. Op de site van Parteon wordt tekst en uitleg gegeven over het project Bomenbuurt Krommenie. Hier wordt onder meer aangegeven dat de sloop van woningen in 2024 gaat beginnen.
De Wet natuurbescherming – die in werking is getreden op 1 januari 2017 – verving de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet. Daarbij is ook geregeld dat de provincie Noord-Holland de uitvoeringstaken – vergunningverlening, toezicht en handhaving – op het gebied van de Wet natuurbescherming ondergebracht heeft bij de Omgevingsdienst Noord-Holland.
De naam van de buurt – Bomenbuurt – zou toch inhouden dat er ook het een en het ander is beschreven over het groen – planten en bomen – in het project. In ieder geval is er in de ontheffing niets te vinden over de bomen en het groen. Dat komt omdat (waarschijnlijk) een andere organisatie hierover een besluit moet nemen, namelijk de gemeente Zaanstad. Op de gemeentelijke site wordt gesproken over bouwen of verbouwen. Als men dit gaat doen, is het mogelijk dat een vergunning flora- en fauna-activiteit en / of een vergunning Natura2000-activiteit aangevraagd moet worden. Tevens moet er een check worden uitgevoerd op mogelijk aanwezige flora en fauna via de Beschermde Soortenindicator (BeSi).
Tevens zou mogelijk een onderzoek moeten worden gedaan naar monumentale bomen en andere bomen op leeftijd in de wijk. Volgens de nieuwe (20-06-2024) ‘Lijst Beschermde Bomen Zaanstad’ zouden er geen beschermde bomen in de wijk staan. Volgens de gegevens op de gemeentelijke site is er geen kapvergunning verleend voor het kappen van bomen in de Bomenbuurt. In dat geval zijn er nog 2 andere rapporten die van groot belang zijn. Het eerste wat er gedaan had moeten zijn, is of er een controle is uitgevoerd op de gezondheid van de bomen in de Bomenbuurt. Ten tweede of er een Bomen Effect Analyse (BEA) is uitgevoerd. Met het 2e onderzoek wordt nagegaan wat de effecten van de werkzaamheden zullen zijn op de bomen en de gezondheid van deze bomen. Daarbij wordt ook gekeken of bij de werkzaamheden over de wortels van de bomen of tegen de bomen wordt gereden. Van belang is om deze gegevens in te zien, indien er natuurlijk nog bomen staan.
(Bronnen: Contrei, De Orkaan, Boomregister, Officiële Overheidspublicaties, zaanstad.nieuws.nl, Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, Gemeente Zaanstad, Parteon, Rodi)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 18.08.2024
Volg het groene nieuws op de site of via de Stichting De Groene Mantelzorger (i.o.)