BERGEN OP ZOOM – De gemeentelijke site geeft aan dat een groene omgeving belangrijk is voor het tegengaan van hitte in de stad en het opvangen van water tegen droogte. Hierbij kunnen bewoners van de stad mee helpen, waarvoor zelf de mogelijkheid is om subsidie aan te vragen. Belangrijk hierbij is een boom met de ruimte eromheen, de zogenaamde boomspiegel.
Boomvak of boomspiegel
Vaak is een boom het enige groen in een straat, waarbij om de boom een boomvak of boomspiegel is gesitueerd. Zo’n boomspiegel kan men als inwoner ‘adopteren’ waardoor men dit kan inplanten of bloemrijke planten kan zaaien in de ruimte. Door dit te doen kan de straat er fleuriger uit gaan zien maar kan ook de biodiversiteit toenemen in de stad. Het idee van het beplanten van de boomspiegels wordt gesteund door de gemeente en hiervoor hoeft men geen toestemming te vragen.
Daarentegen heeft de gemeente een aantal voorwaarden gesteld; deze zijn op de gemeentelijke site te vinden. Daarnaast geeft de gemeente aan dat niet alle planten geschikt zijn voor een boomspiegel. Vooral moet men geen planten gebruiken die uitgroeien tot brede struiken of klimplanten.
Begin van deze maand kwamen de regionale media met het nieuws dat de boomspiegels groter moeten worden omdat de wortels van de bomen op de Bergse Plaat te weinig ruimte hebben. Men geeft aan dat dit vooral te zien is aan scheve stoeptegels in straten en stoepen. Daarbij wordt ook gemeld dat vanaf 12 augustus gewerkt zou worden aan meer ruimte rondom de bomen. Het plan is om de boomspiegels groter te maken, de wortelopdruk te verminderen en de mogelijkheid dat er meer water bij de wortels en de kluiten kan komen. Tevens wordt een gedeelte van de bestrating weggehaald, zodat de bomen gezonder kunnen worden. Hierbij worden de boomspiegels vergroot en wordt de slechte grond verwijderd om daarna teelaarde en bemesting toe te voegen. Het gehele project zal naar verwachting duren tot en met oktober.
Enkele dagen later kwamen meer regionale en lokale media met een bericht. Woordvoerder Eric Verbogt, adviseur openbare ruimte van de gemeente, heeft gemeld dat de kleine boomspiegels voor verschillende problemen hebben gezorgd, zoals druk omhoog door de wortels, zieke bomen en slechte waterafvoer. Daarom is de gemeente begonnen met het project, wat gestart is op dinsdag 13 augustus met het wippen van stenen. Hierna zal het straatzand uit de boomspiegels worden gehaald, want daar zit geen voeding meer in. Als dat gebeurt is, kan men verse teelaarde terugplaatsen, waardoor de boomspiegels klaar zijn voor adoptie.
Het idee van de jaren 90 is niet helemaal slim geweest, want toen was er nog het idee dat hoe kleiner de boomspiegels waren, hoe beter het was. Dat was ook de tijd dat er nog gespoten werd met RoundUp, dat volgens de woordvoerder van de gemeente een giftige onkruidverdelger was.
Het ideaal moet zijn dat de boomspiegel net zo groot moet zijn als de kruin van de boom. Hierdoor krijgt de boom genoeg lucht en water bij de wortels en kluit om flink te kunnen groeien. Maar in heel veel straten in nieuwbouwwijken zijn de boomspiegels bij stoepen en parkeervakken niet veel groter dan 60 bij 60 cm.
De gemeente gaat in de Bergse Plaat de bestrating verwijderen in 26 straten. Natuurlijk zal dit het een en het ander gaan kosten; men verwacht het werk te kunnen doen voor 75.000 euro. Voor dit bedrag gaat men 1.500 boomspiegels aanpakken, zodat de vakken veranderen van 60 bij 60 cm naar 1.5 bij 2 meter. Bergen op Zoom hoopt dat veel inwoners een boomspiegel willen adopteren, waarbij de gemeente helpt met het zaaien en het inrichten. Voor de boomspiegels die niet worden geadopteerd, blijft het onderhoud in handen van de gemeente.
(Bronnen: Gemeente Bergen op Zoom, BN de Stem, Zuidwest Update, Bergse Plaat, PZC)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 15.08.2024