OISTERWIJK – Het groenonderhoud verschilt van gemeente tot gemeente, maar het komt regelmatig voor dat er klachten komen over het groenonderhoud. Zo kwam raadslid Jacqueline Verbeek vorige maand met het verhaal dat in Nieuwegein een kind in een woud vol planten van de Berenklauw was gevallen. Het raadslid gaf aan dat het groenonderhoud in Nieuwegein zo slecht is dat het voor gevaarlijke situaties zorgt.
Groenonderhoud Het Hogeland
In september 2022 kwam Omroep Het Hogeland met een artikel dat het groenonderhoud een probleem is dat net zo hardnekkig is als onkruid. Volgens het artikel is de discussie over het groenonderhoud in de gemeente als onkruid: het komt op, verdwijnt en komt weer op. Tevens werd aangegeven dat het hét onderwerp is wat minstens 2 keer per jaar ter sprake komt in de gemeenteraad. Op de gemeentelijke site staat tegenwoordig te lezen hoe men omgaat met het groen in de gemeente. Volgens de site – komt nog een keer apart terug over groen en bomen – heeft de gemeenteraad de laatste stem over hoeveel geld de gemeente aan groenonderhoud uitgeeft en op welk niveau het groen wordt onderhouden. Hierbij zou het nu gaan om kwaliteitsniveau B in de dorpen en C in het buitengebied.
Groenonderhoud Haaren
In het dorp Haaren van de gemeente Oisterwijk schijnt het nog niet echt goed te lukken met het groenonderhoud. Oktober 2023 kwamen de lokale media met een bericht over het groenonderhoud in Haaren. Was het onderhoud de jaren daarvoor goed geregeld – alle heggen en plantsoenen werden netjes bijgehouden – sinds 2023 is dat een stuk minder geworden. Tevens was het opgevallen dat sommige heggen wel en andere weer niet werden bijgehouden.
Hetzelfde probleem was te zien bij het maaien van het gras, waar eerst altijd netjes werd gedaan, maar vanaf 2023 was dit ook minder geworden.
Volgens dezelfde regionale media is het groenonderhoud in 2024 net zo slecht als in 2023, waardoor meerdere klachten zijn binnengekomen bij de gemeente. Tevens gaven de media aan dat de ‘gemeente slordig werk levert’. Bij het onderdeel ‘heggen’ werden wederom heggen gemist en was er rommelig snoeiwerk – volgens de regionale media. Daarnaast werd ook dit jaar het maaiwerk ‘slecht‘ genoemd. Het lijkt erop dat bepaalde gedeelten van het te maaien gebied zijn overgeslagen, mede door gehaast werk.
Wel is op bepaalde sites te zien dat de gemeente Oisterwijk hard werkt aan het groene imago van de gemeente. Zo sprak de site Natuur in de wijk over het feit dat Oisterwijk groener kleurde. Hierbij ging het over een project met bijenkastjes.
Zelf spreekt de gemeente op haar site over ‘Parel in het groen’ als het gaat over duurzaamheid. Hierbij werd ook aangegeven dat natuurcompensatie een vast onderdeel is bij het opzetten van elk beleid vanuit de gemeente. Tevens wordt door de gemeente ingezet op het behoud van de biodiversiteit.
In april van dit jaar werd een artikel geplaatst op de gemeentelijke site met de titel: “Economische visie Oisterwijk: “Gastvrije, groene, toekomstbestendige werkgemeente” “. In het artikel werd gemeld dat het college besloten heeft om deze visie voor te leggen aan de gemeenteraad ter vaststelling. Het college heeft de ambitie in de visie vastgelegd dat de gemeente in 2030 een gastvrije, groene, toekomstbestendige werkgemeente moet zijn met een groen ondernemersklimaat, een gezonde arbeidsmarkt en een duurzame economie.
Steeds komt het woord ‘groen’ terug in de gemeentelijke plannen, maar misschien moet er eerst een goed groenbeleidsplan worden gemaakt, zodat de inwoners weten wat hun te wachten staat en ook weten wanneer, wat en hoe vaak gemaaid en onderhouden wordt.
(Bronnen: De Gelderlander, AD, Omroep Het Hogeland, Gemeente Het Hogeland, Oisterwijk Nieuws (+ Instagram), Natuur in de Wijk, Gemeente Oisterwijk)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 13.08.2024