GORINCHEM – Half juli kwam de gemeentelijke site van de gemeente Gorinchem met haar plan om zich in te zetten om jaarlijks het aantal gemeentelijke bomen met 1 procent te laten groeien. Dit moet in de komende 10 jaar gebeuren. Elk jaar moeten zo’n 180 bomen worden geplant om de stad veerkrachtiger te maken tegen de effecten van klimaatverandering.
Gorinchem Klimaatproof
De inspanning van de gemeente is onderdeel van de lokale klimaatadaptatiestrategie ‘Gorinchem klimaatproof’, dat eerder al door de gemeenteraad was vastgesteld. Op dit moment zou de gemeente zo’n 18.000 bomen hebben, maar daar wil de stad elk jaar 1 procent erbij planten.
De gemeente heeft sinds 2023 al flinke stappen gezet, waarbij in dat jaar zo’n 207 bomen zijn aangeplant. Dit jaar zijn er reeds 141 bomen geplant. De gemeente geeft aan dat op deze manier de stad elk jaar een beetje groener wordt, wat goed is voor de biodiversiteit en de klimaatadaptatie. In het tweede deel van dit jaar wil de gemeente op verschillende plaatsen in de stad diverse nieuwe bomen aanplanten. Voor deze nieuwe bomen moeten de exacte locaties en hoeveelheden nog bepaald worden, daar ze afhankelijk zijn van een aantal factoren, zoals de soort boom en de grond.
De stad heeft inmiddels 3 Tiny Forests. Bij de Anne Frankschool is in januari 2024 het 3e minibosje opgeleverd met in totaal 752 geplante bomen en heesters.
De gemeenteraad heeft op 30 november de lokale adaptatiestrategie vastgesteld, waarin wordt aangegeven dat Gorinchem klimaatproof wil worden om weerbaar te zijn tegen klimaatverandering. In de gemeenteraad zijn onder meer onderwerpen besproken als ‘bewegende’ bomen, meer schaduwroutes en het budget. Meer bomen planten is niet echt gratis en daarom heeft de gemeente 80.000 euro uitgetrokken.
De gemeente geeft aan dat bomen een cruciale rol spelen bij het vergroten van de klimaat weerbaarheid en de biodiversiteit in de stad, daar bomen weerstand bieden tegen extreem weer, onder meer door bodemstabiliteit, wateropslag en verkoeling te bevorderen.
Vergroenen heeft prioriteit
Daarnaast dragen bomen bij aan de leefbaarheid van de stad. Hierbij valt te denken aan bomen met grote kronen die voor verkoeling zorgen en de luchtkwaliteit verbeteren. De bomen bevorderen de gezondheid, versterken de onderlinge samenhang, verhogen de waarde van de buurt en bieden een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Bij het planten van de bomen probeert men de hinder te minimaliseren en kijkt men naar diverse soorten bomen.
Het komt steeds voor dat er flinke hoosbuien overtrekken en dat het land te maken heeft met hitte of lange perioden van droogte. Om de stad Gorinchem weerbaar te maken tegen klimaatverandering – zoals hittestress en wateroverlast – werkt de gemeente aan het vergroenen en biodivers maken van de gemeente. Dit blijft de komende jaren prioriteit hebben, waarbij de gemeente werkt aan het planten van meer bomen maar ook aan andere vergroeningsprojecten.
Een zo’n project was dat dit jaar zo’n 1.100 vierkante meter aan stenen is vervangen door gras op diverse middenbermen op de doorgaande route in de wijk Laag Dalem. Tevens werkt de gemeente op verschillende plaatsen in de stad aan het vervangen van tegels van parkeerplaatsen, bermen en speeltuinen voor waterdoorlatende bestrating of groen.
(Bronnen: Gemeente Gorinchem, De Stad Gorinchem)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 12.08.2024