AMSTERDAM – Deze week heeft de gemeente Amsterdam laten weten dat de indrukwekkende esdoorn in het Frederik Hendrikplantsoen steeds schever is komen te staan. De grote boom is geplant in 1913 en is een bijzonder en geliefd onderdeel van het park. Dit is niet alleen vanwege de grootse verschijning maar ook vanwege de historische waarde.
Staat niet meer stevig
De gemeente geeft op haar gemeentelijke site aan dat opgevallen is dat de esdoorn steeds schever is komen te staan. Tevens blijkt uit het onderzoek dat de boom niet meer stevig staat, wat mogelijk een risico kan opleveren voor verdere verzakking. De gemeente heeft gemeld dat uit veiligheidsoverwegingen besloten is om maatregelen te nemen.
Hierbij wordt meteen wel gemeld dat de prioriteit is om de boom te behouden. De huidige plaats van de boom heeft voldoende ruimte om de juiste maatregelen te onderzoeken en uit te voeren om de boom weer stevigheid te geven. Natuurlijk heeft zo’n onderzoek tijd nodig. Tevens gaat de gemeente zorgvuldig overleggen met boomdeskundigen en andere betrokken partijen.
Hiervoor zijn ondertussen tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen. Als een tussenoplossing heeft de gemeente een hek om de boom laten plaatsen. Het hek heeft de functie om te voorkomen dat de boom onverwacht zou kunnen omvallen, waardoor schade aangericht zou kunnen worden of mensen zouden kunnen worden verwond.
Tevens worden bezoekers van het park gevraagd om buiten het afgezette gebied te blijven en te zorgen dat kinderen niet op de boom zullen klimmen.
Frederik Hendrikplantsoen
Dit plantsoen ligt in Amsterdam-West aan de rand van de Jordaan. Het plantsoen is in 2015 opnieuw ingericht, waarbij een groot kinderspeeltoestel en 5 rode polyester beelden werden geplaatst. Deze beelden van Joep van Lieshout vertellen de geschiedenis van de Zaagmolenbuurt. De renovatie van het plantsoen is tot stand gekomen door veel overleg met de buurt.
Het plantsoen is een groene ruimte in de Frederik Hendrikbuurt, wat in het begin een buurt was waar alle rangen en standen bij elkaar woonden. In 1886 is het plantsoen aangelegd, waarbij nog een aantal huidige bomen in die tijd zijn geplant. Volgens bepaalde sites zou door de tijd het plantsoen volgroeid zijn met bossen en struiken. Daarom werd het Frederik Hendrikplantsoen in 2015 opnieuw ingericht. Hierbij werden structuren versterkt die er waren om in te passen in een hedendaags park. Het park zou moeten functioneren als een ‘soort huiskamer’, waar men kan sporten, spelen en om elkaar te ontmoeten.
(Bronnen: De Westkrant, Wikiwand, Gemeente Amsterdam, Buro Sant en Co)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 09.08.2024