DINKELLAND – Het is een bezorgde burger initiatief – de Stichting Behoud Twents Landschap – wat oorspronkelijk werd opgericht door liefhebbers van het landschap in Noordoost Twente. Volgens de Stichting gaat het Twentse platteland achteruit in kwaliteit zowel landschappelijk als ecologisch. Men roept grondeigenaren en bestuurders op om de verantwoordelijkheid te nemen voor het behoud van het Twentse landschap.
Stichting Behoud Twents Landschap
Een groep verontruste burgers uit de gemeente Dinkelland heeft in januari 2018 de publiciteit gezocht over de achteruitgang van het Twentse landschap. Hierbij werden burgers, boeren, bestuurders en buitenlui opgeroepen om het landschap met de oude eiken, houtwallen, bloemrijke weiden met koeien, kronkelende beken, oude boomgaarden en fraaie doorgezichten te beschermen en indien mogelijk te herstellen.
Ondertussen is de werkgroep alleen maar aan het groeien gegaan en komen de leden uit Tubbergen, Albergen, Vasse, Fleringen, Bruinhaar, Almelo , Tilligte, Oud-Ootmarsum, Lattrop, Losser, De Lutte en Overdinkel. In juni 2018 werd de werkgroep omgevormd tot de Stichting Behoud Twents Landschap.
In de Visie van de Stichting wordt meer uitleg gegeven over hoe het was en hoe het ondertussen is geworden. Er was een landschap wat bekend stond om zijn diverse biotopen met een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Een landschap met al zijn inheemse bomen, struiken en kruiden. Echter, dit landschap is langzaam aan het verdwijnen en het wordt eentoniger. Volgens de Stichting is er minder soortenrijkdom in de houtwallen en singels, alleen zouden de boomvormers overblijven. Daarnaast verdwijnen veel vogelsoorten door gebrek aan voedsel, dekking en nestgelegenheid. Hierbij moet men denken aan weidevogels, patrijzen en de veldleeuwerik.
Afgelopen maand heeft de Stichting een brandbrief gestuurd aan de Provinciale Staten van de provincie Overijssel. De brandbrief heeft de kop ‘Brandbrief betreffende massale ontbossing in Overijssel’ meegekregen. In de Brandbrief geeft de Stichting aan zich ernstige zorgen te maken over de massale ontbossing in de provincie Overijssel in het kader van Natura 2000. Volgens de Stichting is de massale ontbossing zonder werkelijke compensatie in tegenspraak met het Klimaatakkoord en de Bossenstrategie van de provincie Overijssel.
De Bossenstrategie van de provincie Overijssel spreekt over het feit dat bomen een belangrijk onderdeel zijn van de leefomgeving en de natuur. Daarbij leven veel planten en dieren in en rondom de bomen. Volgens de provincie behoren de bossen bij de Overijsselse landschappen, zoals het coulisselandschap in Twente en Salland of de historische landgoederen. Daarnaast slaan de bomen het broeikasgas CO2 op en spelen daarom een belangrijke rol bij het beperken van klimaatverandering.
In de ambities van de provincie tot 2030 valt onder meer te lezen dat er 10 procent meer bos moet komen. Dit is bijna 4.000 ha ofwel zo’n 15 miljoen bomen. Van deze 3.900 hectare bos – schrijft de Stichting – is 1.400 hectare compensatie voor de ontbossingen ten behoeve van Natura 2000 gebieden. Tevens wordt geschreven dat de massale ontbossing – volgens de Natura 2000 doelstellingen – nodig is om heideterreinen of veengebieden te herstellen en de biodiversiteit te vergroten.
De Stichting heeft navraag gedaan en daaruit blijkt dat er nauwelijks sprake is van nieuwe aanplant van bos. Tevens zou bos met name aangeplant moet worden op landbouwgrond, dit tegen de zin van de boeren. Tenslotte hebben grote natuurorganisaties nauwelijks of helemaal geen ruimte om het verloren gegane bos op eigen gebieden te planten. Daarom heeft de Stichting vragen gesteld aan de Provinciale Staten, die te lezen zijn op de site van de Stichting.
(Bron: Stichting Behoud Twents Landschap)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 06.08.2024