Ismail Haniyeh_1 (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Zaterdag 03.08.2024  
Israël vermoordt Palestijnse premier in Iran

In een enorme escalatie tegen de Palestijnse diplomatieke inspanning en leiderschap vermoordden Israëlische speciale troepen woensdag de Palestijnse premier Ismail Haniyeh, die de diplomatieke inspanning namens de politieke vleugel van Hamas leidde, in een buitengerechtelijke moord in Iran.
De Hamas-beweging kondigde woensdagochtend de moord aan op haar politieke bureauchef Ismail Haniyeh in de Iraanse hoofdstad Teheran. De moord werd onmiddellijk veroordeeld door de Palestijnse president Mahmoud Abbas, andere Arabische leiders en de Arabische Liga.
De moord op Haniyeh vond plaats binnen 24 uur na de Israëlische moord op de hoogste militaire commandant van Hezbollah in Beiroet, Libanon.

Moord op Haniyeh: een opzettelijke, gevaarlijke escalatie

Ismail Haniyeh, het hoofd van de politieke vleugel van Hamas, werd woensdag vermoord in Teheran, waar Haniyeh aanwezig was bij de inauguratie van de nieuwe Iraanse president, Dr. Masoud Pezeshkian.
Pezeshkian staat bekend als een gematigde die de dialoog met de VS heeft gezocht en herhaaldelijk heeft verklaard dat hij onderhandelingen met de Verenigde Staten zou nastreven – een standpunt dat leek te worden gesteund door de Opperste Leider van Iran.
The New Statesman meldt: “Haniyeh heeft maandenlang aangedrongen op een staakt-het-vuren-overeenkomst – waarbij hij vaak botste met Yahya Shinwar, het hoofd van de militaire vleugel van Hamas, die tegen een staakt-het-vuren-overeenkomst is – en Amerikaanse functionarissen hadden de afgelopen dagen aangegeven dat een overeenkomst nabij was.”

Israël zet illegale moordpraktijk voort

De Arabische journalist Ismail al-Ghoul van Al Jazeera en zijn cameraman Rami al-Rifi zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook.
De verslaggevers werden gedood toen hun auto woensdag werd geraakt in het vluchtelingenkamp Shati, ten westen van Gaza-stad, volgens de eerste informatie.
Ze waren in het gebied om verslag te doen vanuit de buurt van het huis in Gaza van Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas die in de vroege ochtenduren van woensdag werd vermoord in de Iraanse hoofdstad Teheran, bij een aanval die de groep aan Israël toeschrijft.
Ismail en Rami droegen media vesten en er zaten identificatieborden op hun auto toen ze werden aangevallen. Ze hadden hun nieuwsredactie voor het laatst 15 minuten voor de aanval gecontacteerd.

Israëlische troepen doden een Palestijn in Nablus

Israëlische troepen schoten dinsdagavond een Palestijnse man dood in de stad Nablus in het noorden van de West Bank.
Mediabronnen meldden dat de bezettingstroepen de burger, Ramadan Hussein Mohammad Sadeq, 45, dodelijk neerschoten met scherpe kogels in het hoofd, de borst en de rug.
Bronnen voegden toe dat soldaten op Sadeq schoten en ernstig verwondden terwijl hij voor zijn huis in het Khallet al-Amoud-gebied was, in het oostelijke deel van Nablus.
Ambulancepersoneel probeerde levensreddende maatregelen te nemen en hij werd naar het Rafidia-ziekenhuis in Nablus gebracht, voordat artsen hem dood verklaarden.

Israëlische troepen doden een kind nabij Hebron

Dinsdagavond schoten Israëlische troepen een Palestijns kind dood na een vermeende steekpoging bij het kruispunt Beit Einoun, ten noordoosten van Hebron in de zuidelijke bezette West Bank.
Mediabronnen meldden dat de bezettingsmacht het kind, Mohammad Murad Mohammad Shahadah Jaradat, 16, van dichtbij doodschoot bij het kruispunt Beit Einoun, ten noordoosten van Hebron.
Bronnen voegden toe dat het leger het gewonde kind bloedend op de grond achterliet en verhinderde dat ambulancepersoneel hem kon bereiken.

Nog twee Palestijnse journalisten vermoord door Israël

Op woensdag, dag 299 van de Israëlische aanval op Gaza, werden twee bekende journalisten: Al Jazeera-correspondent Ismail al-Ghoul en fotograaf Rami al-Rifi, in een directe raketaanval op hun persvoertuig door de Israëlische bezettingsmacht in Gaza-Stad.
Videoclips toonden de auto waarin de twee collega’s zaten, zwaar beschadigd, met rook die eruit steeg en bloedspatten op de resten, nadat deze het doelwit was van de Israëlische bezetting in het vluchtelingenkamp Al-Shati in het centrum van Gaza-Stad.
De Israëlische luchtaanval onthoofde Al Jazeera-journalist Ismail Al-Ghoul en doodde ook de journalist Rami al-Rifi. Het totale aantal journalisten dat sinds 7 oktober in Gaza is gedood, is 165.

Dag 301: “Israëlische strijdkrachten blijven meedogenloos burgers bombarderen”

Op vrijdag 2 augustus, dag 301 van Israëls voortdurende aanval op de gehele bevolking van de Gazastrook, zetten Israëlische troepen hun meedogenloze luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en grondaanvallen op burgergebieden in heel Gaza voort.
Vijf burgers, waaronder drie kinderen, werden vrijdagavond gedood bij een Israëlische luchtaanval op Gaza-stad.
De Palestijnse Rode Halve Maan meldde dat paramedici 5 lichamen konden bergen, waaronder 3 kinderen, een oudere man en een vrouw, nadat de Israëlische bezetting het huis van de familie Abu Hasira in de wijk Sabra in Gaza-Stad had gebombardeerd. De lichamen werden overgebracht naar wat er nog over is van het Arab Ahli (Baptist) ziekenhuis in de stad.

Dag 300 Update: “Israëlische raketten doden en verwonden tientallen mensen inclusief kinderen,  in Gaza”

Donderdag is het dag 300 van de voortdurende aanval van Israël op de gehele burgerbevolking van de Gazastrook (2,24 miljoen mensen), en de Israëlische aanval ging onverminderd door.
Vijf Palestijnen, waaronder twee kinderen, een vrouw en een oudere man, werden gedood nadat het leger een huis van de familie Abu Hasira in de wijk Sabra in Gaza-Stad bombardeerde.
Een andere bomaanslag in dezelfde wijk leidde tot de dood van vier Palestijnen en meerdere gewonden.
In het vluchtelingenkamp Al-Boreij in Centraal-Gaza werd een kind gedood en raakten meerdere Palestijnen gewond toen het leger een huis bombardeerde.

Dag 299: “Massale Israëlische bombardementen in Gaza”

Op woensdag, dag 299 van de voortdurende en aanhoudende aanval van de Israëlische strijdkrachten op de gehele, gevangen 2,24 miljoen Palestijnen van de Gazastrook, ging het massale Israëlische bombardement op Palestijnse kampen voor intern ontheemde vluchtelingen door.
Woensdagavond werden een aantal burgers gedood en raakten anderen gewond toen de Israëlische bezettingstroepen de ingang van het Al-Maghazi-kamp in de centrale Gazastrook beschoten.
Medische bronnen meldden dat 8 burgers werden gedood en anderen gewond raakten nadat de Israëlische bezettingstroepen een burgervoertuig bij de ingang van het Al-Maghazi-kamp hadden gebombardeerd.
Ook in centraal Gaza werden acht burgers gedood bij een Israëlische drone-aanval in Al-Zawaida.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 03.08.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights