Enkele dagen geleden kwam het Waterschap Zuiderzeeland met de mededeling dat uit onderzoek naar PFAS in zwemwateren in Flevoland gebleken was dat deze voldeden aan de gebruikersadviezen van het RIVM. Ook op 2 locaties in de Meerkoetentocht waren watermonsters genomen.
Te hoge concentratie
Uit de watermonsters van de 2 locaties in de Meerkoetentocht bleek dat op beide locaties de concentratie aan PFOS veel te hoog was. Men gaf zelfs aan dat tot wel 350 ng/l PFOS was aangetroffen. Het RIVM hanteert een norm van 0.65 ng/l om planten en vissen te beschermen.
Daarnaast werd gemeld – aangezien de concentraties zo hoog waren – dat men met onmiddellijke ingang een vervolgonderzoek zou starten en dat er meerdere onderzoeken nodig waren. De uitslagen zouden begin augustus verwacht worden.
Tweede monstername
Vanochtend heeft het Waterschap Zuiderzeeland op haar site laten weten dat bij de tweede meting naar PFOS op 2 locaties nog steeds veel te hoge concentraties PFOS zijn aangetroffen. Deze normen zitten nog ruim boven de norm van 0.65 ng/l.
Er zijn monsters genomen tussen de Talingweg en de Larservaart. De gegevens van de metingen zijn gedeeld met de GGD, die het advies wederom heeft afgegeven om het water uit de Meerkoetentocht niet te gebruiken.
Het Waterschap erkent dat het vervelend is dat agrariërs het water niet kunnen gebruiken en dat er PFOS in het oppervlaktewater zit. Het Waterschap heeft daarom ook laten weten dat er de komende tijd monsters worden genomen.
Resultaten
Daarnaast zal het onderzoek naar de bron van de vervuiling versneld worden. Voor de tweede meting zijn op 9 locaties watermonsters genomen. Hiervan waren er 6 in de Meerkoetentocht, 1 in de Vliegveldtocht en 2 in de Larservaart.
Gemeld wordt dat op de locaties waar in de Meerkoetentocht tijdens de eerste meting monsters zijn genomen, bij de tweede meting nog steeds te hoge concentraties PFOS zijn aangetroffen (zie kaartje).
Men geeft aan dat het iets lager is dan bij de eerste meting, namelijk tot 221 ng/l PFOS. Overigens zijn alle 9 monsters hoger dan de norm van 0.65 ng/l PFOS. Daarbij komt overigens dat de andere 7 monsters in de eerste meting niet zijn bemonsterd.
Alle monsters zijn hoger dan de norm van 0.65 ng/l PFOS, uiteenlopend van bijna 2 keer te hoog tot 340 keer te hoog. Natuurlijk is dit lager, maar het is nog steeds veel te hoog, waarbij – door het nemen van meerdere monsters – lijkt dat de vervuiling verder verspreid is dan de eerste 2 locaties.
Volgens de regionale media lijkt het erop dat de agrariërs in de omgeving toch het water van de Meerkoetentocht blijven gebruiken, ondanks waarschuwingen. Daarnaast is het nog steeds niet duidelijk waar de PFOS vandaan komt.
Het blijkt dat er in de vervuiling resten van blusschuim zijn aangetroffen, maar het is niet duidelijk of dit van Lelystad Airport en haar brandweer komt of van een brandbeveiligingsbedrijf dat tot 1992 aan de Talingweg met blusschuim heeft gewerkt.
(Bronnen: Waterschap Zuiderzeeland, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 02.08.2024