KAMPEN – In het stadspark van Kampen is vorige week een – naar schatting – 120 jaar oude populier plotseling omgevallen en in het water terechtgekomen. Het gebeurde op dinsdagavond rond 22.00 uur, maar volgens bomencontroleur van de gemeente Kampen, Frank Klappe, is het niet helemaal onverwacht gebeurd.
Flink op leeftijd
De gemeentelijke bomencontroleur wist dat de boom rot was en in een gesprek met de regionale media heeft hij aangegeven dat als de populier in een open veld had gestaan, dan was de boom zo’n 15 jaar geleden al gekapt. De gemeente heeft steeds afgewogen om de boom te kappen of om te laten vallen en dan zou hij in het water terechtkomen. Wat dus ook gebeurd is. Aangezien de boom hol was, kon men er niets anders meer mee doen dan versnipperen.
De gemeente heeft 3 jaar geleden de populier nog gesnoeid – met een moeilijke term heet dit kandelaberen – wat gedaan werd om de stam minder te belasten. En eigenlijk zou men de komende winter de boom weer gesnoeid hebben, maar dat is nu te laat. Wat hierbij opvalt, is dat de gemeente niet jaarlijks de boom heeft onderhouden – wat voor zo’n oude boom best wenselijk was geweest -, althans het is nergens te vinden op de gemeentelijke site.
Het omvallen komt volgens Frank Klappe door de flinke leeftijd, waarbij hij aangeeft dat een populier ongeveer 100 à 120 jaar oud kan worden. De Bomenstichting heeft op haar site laten weten dat een populier makkelijk tussen de 80 en 150 jaar oud kan worden.
Gemeentelijk boombeheer
De gemeente Kampen heeft op haar site een artikel staan over het Boombeheer. Hierin wordt uitgelegd wat de gemeente doet in het kader van de controle van de bomen van Kampen. Het artikel begint met de zin dat elk jaar in juni de gemeente alle bomen controleert in de gemeente. Dit doet men wanneer de natuur bloeit en groeit, zodat men beter kan zien of een boom gezond is en welke boom minder gezond cq. ziek is. Daarnaast meldt de gemeente dat het soms voorkomt, dat een boom gekapt moet worden, maar dat men altijd meer bomen plant dan er gekapt worden.
Kampen heeft zo’n 31.000 bomen die allemaal in een digitaal systeem zijn vastgelegd. Onder meer zijn de soort, afmeting, geschiedenis en alle specificaties en details vastgelegd. Daarnaast houdt de gemeente de bomen die minder gezond zijn nauwlettend in de gaten.
Na een inspectie wordt besloten wat het vervolg wordt. BIj een boom waar niets aan de hand is, volgt na 3 jaar weer een reguliere controle. Daarentegen volgt elk jaar een inspectie bij een boom waar wel iets aan de hand is. Hierbij wordt dan gesnoeid of wordt de boom ondersteund. Natuurlijk kan de gemeente niet alles voorzien, daar bijvoorbeeld veel water of een storm schade aan de bomen kunnen aanrichten.
Bij de populier was duidelijk dat deze oud was, dat deze 3 jaar geleden is gesnoeid en dat dit ook weer in het najaar zou gebeuren. Alleen de vraag is nu of het snoeien het enige was wat had kunnen gebeuren of had men de boom ook kunnen ondersteunen. Tevens, wanneer is de laatste controle uitgevoerd, zou ook een vraag kunnen zijn. Hiervan is niets terug te vinden.
(Bronnen: Gemeente Kampen, De Stentor, Bomenbieb, De Bomenstichting)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 01.08.2024