Giftige stoffen (© ATDS via Pixabay)

Enkele dagen geleden kwam het Waterschap Zuiderzeeland met de mededeling dat de zwemwateren in Flevoland voldoen aan de gebruikersadviezen van het RIVM. Dit kwam nadat men de waters op PFAS had gecontroleerd. Daarentegen werd wel aangegeven dat in de Meerkoetentocht te hoge concentraties PFOS zijn aangetroffen.

Te hoge concentraties PFOS
PFOS behoort tot de PFAS-familie en wordt ook op verschillende plaatsen in Nederland aangetroffen. Bij de Meerkoetentocht zou het gaan om 2 verschillende locaties met een hoge concentratie tot 350 ng/l PFOS. 

Daarnaast werd gemeld dat de wettelijke norm om planten en vissen te beschermen 0.65 ng/l zou zijn. Deze gegevens betekenen dat de norm zo’n 538 is overschreden ofwel dat de concentratie 538 boven de norm ligt.

Geen reden voor paniek
In de regionale media kwam hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie, Jacob de Boer, aan het woord en hij gaf aan dat er absoluut geen reden tot paniek is over de te hoge concentratie PFOS in het water. 

De hoogleraar doet al 50 jaar onderzoek naar de gevolgen van de de PFAS-familie. Voor de veiligheid heeft het RIVM de norm op maximaal 0.65 ng/l gesteld. Maar volgens de hoogleraar is de norm extreem laag.

Tevens geeft hij aan dat de norm voor kraanwater 4.4 ng/l is. Daarnaast zegt de hoogleraar dat de Europese norm voor PFOS in oppervlaktewater op 100 ng/l ligt. Dat is dus hoger en vandaar is er een mondiale discussie ontstaan over de norm voor welk water.

Ernstige zorgen
Dezelfde hoogleraar gaf in een gesprek met Pointer in oktober 2020 aan, dat hij zich ernstige zorgen maakt. Volgens hem is PFAS nog veel giftiger dan er tot dat moment gedacht werd. 

Op dat moment gaf de hoogleraar aan dat het probleem met PFAS (een familie met ruim 6.000 chemische stoffen) is, dat het eeuwige blijvende stoffen zijn. De mens heeft de stoffen gemaakt en de stoffen zijn nog steeds niet afbreekbaar.

Dit betekent dat ze in het milieu zitten, daar blijven en tenslotte kunnen ze dus ook in het menselijk lichaam terechtkomen. Hij gaf aan: “ … Daarom zijn we erg bezorgd over die PFAS-stoffen … “

In de huidige lokale media geeft de hoogleraar aan dat de RIVM-norm niets te maken heeft met het eventueel krijgen van kanker, maar meer met het menselijk afweersysteem. Dit zou door de vervuiling zwakker kunnen worden.

Kinderen zouden daardoor minder gevoelig worden voor de huidige vaccinaties. Daarnaast was de mening van de hoogleraar dat als men niets gebruikt uit de Meerkoetentocht, men ook geen last heeft van (de concentraties) PFOS.  

Gezondheidsrisico’s
Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van de PFAS-familie. Ook het RIVM geeft aan dat de chemische stoffen effecten hebben op het immuunsysteem. Maar de stoffen uit de familie kunnen ook effect hebben op het cholesterol in het bloed.

Tevens kunnen de stoffen effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken. Natuurlijk gaat het erom met welke stof uit de familie men in contact is gekomen en de tijd waarin men is blootgesteld aan de stoffen. PFOA, een ander familielid, zou mogelijk kankerverwekkend zijn.

(Bronnen: Omroep Flevoland, KRO-NCRV, RIVM, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.07.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights