Chemie (© succo via Pixabay)

Waterschap Zuiderzeeland kwam vandaag met een mededeling dat uit onderzoek naar PFAS in zwemwateren in Flevoland gebleken is dat deze voldoen aan de gebruikersadviezen van het RIVM. In straattaal zou dit betekenen dat het veilig is om in deze wateren te zwemmen. 

PFAS-norm
Naast het feit dat het Waterschap de zwemwateren heeft gecontroleerd, zijn er ook testen uitgevoerd om te kijken of het water rondom Lelystad Airport voldoet aan de PFAS-norm. Op dit moment schijnen er elke dag berichten te komen van vervuiling door PFAS-familieleden. 

Men kan meer informatie vinden in het dossier PFAS en het dossier PFOS. Hier staan een aantal artikelen van de laatst gevonden artikelen en elke dag komen er weer nieuwe artikelen van besmettingen bij.

Uit de resultaten van het Waterschap blijkt dat in de Meerkoetentocht te hoge concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de mededeling is nog niet bekend wat de oorzaak is van de te hoge concentraties.

Niet gebruiken
Tevens wordt gemeld dat alleen in droge periodes het water van de Meerkoetentocht wordt gebruikt om de gewassen te besproeien. Daarentegen zou het water niet gebruikt worden om te zwemmen of te vissen. 

Waterschap Zuiderzeeland heeft GGD Flevoland de informatie verstrekt van de metingen in de Meerkoetentocht. Deze laatste heeft het advies gegeven om het water uit de Meerkoetentocht niet te gebruiken. De omwonende agrariërs zijn geïnformeerd.

Er zijn op 2 verschillende locaties in de Meerkoetentocht watermonsters genomen, waarbij op beide locaties een hoge concentratie tot wel 350 ng/l PFOS is aangetroffen. Om de planten en vissen te beschermen is een wettelijke norm ingesteld voor PFOS van 0.65 ng/l.

De verhoogde concentratie betekent dat de monsters 538 keer boven de norm zitten, wat voor het Waterschap betekent, dat men met onmiddellijke ingang een vervolgonderzoek is gestart. Meerdere onderzoeken zijn nodig, wordt gemeld.

Op basis van de resultaten van de vervolgonderzoeken zal blijken welke maatregelen nodig en mogelijk zijn. Bij de onderzoeken worden meerdere meetpunten in de Meerkoetentocht en de Larservaart meegenomen. Dit is nodig om de omvang van de vervuiling in kaart te brengen.

De resultaten worden begin augustus verwacht. Daarnaast zal ook waterbodemonderzoek in augustus worden verricht, die dan weer in het derde kwartaal bekend worden gemaakt. Tevens wordt het gebied in kaart gebracht, zoals gebaggerde locaties, hydrologische situatie en mogelijke bronnen van PFAS. Meer informatie is te vinden op de site van het Waterschap.

(Bronnen: Omroep Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.07.2024

Een gedachte over “Te hoge concentratie PFOS in Meerkoetentocht”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights