OOSTERHOUT – In maart van dit jaar werd duidelijk dat de hoogste bestuursrechter de gevraagde schorsing van de kapvergunning – aangevraagd door de Milieuvereniging Oosterhout – handhaafde en dat de gemeente dus de 21 bomen op een perceel naast de Bredaseweg 125 niet mag kappen. Dat was een uitspraak van de Raad van State. Volgens een bericht in de lokale media zou het gaan om de kap van 21 bomen om een rieten dak te sparen.
Draai van de Raad van State
Deze week kwam er echter een ander bericht middels de regionale media naar buiten, waarin werd aangegeven dat de gemeente Oosterhout toch 19 van de 21 bomen aan de Bredaseweg mag kappen om op die manier de rieten kap van de naastgelegen monumentale villa meer lucht of ruimte te geven. Volgens de Raad van State is er geen reden om de bomenkap definitief te blokkeren.
Volgens wethouder Guus Beenhakker wordt de gemeente wel verplicht om de kap van de bomen te toetsen aan het nieuwe bomenbeleid. Volgens de wethouder houdt dit in dat de gemeente de bomen niet zo maar gaat kappen, maar dat de gemeente rekening moet houden met de groene hoofdstructuur en opnieuw moet kijken of de kap van de bomen rechtmatig zou zijn.
De Milieuvereniging Oosterhout heeft ruim 2.5 jaar gevochten om de kap van bomen tegen te houden. Voorzitter Sietzke Schokker van de Milieuvereniging geeft aan dat in feite de gemeente en de rechtbank in de fout zijn gegaan.
Daarbij zou de gemeente op de vingers zijn getikt omdat de gemeente tijdens de verleende kapvergunning de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) had gewijzigd. Hierdoor zou een kapvergunning niet meer nodig zijn als de bomen niet op de gemeentelijke bomenlijst zouden staan.
Daarentegen gaf de Raad van State aan dat de gemeente beter de vergunning had kunnen weigeren, want er was geen goede onderbouwing meegeleverd. Daarbij kwam dat de nieuwe APV aangaf dat er geen kapvergunning nodig was, omdat de eiken, beuken en acacia’s aan de Bredaseweg niet op de gemeentelijke bomenlijst staan. Voor 2 bomen heeft de gemeente onderzoek laten doen daar die van belang zijn voor de foeragerende vleermuizen.
Daarnaast is het van belang voor de Raad van State dat voor elke gekapte boom er 2 bomen worden teruggeplant. Maar de Raad van State geeft geen antwoord op de noodzaak van de kap van de bomen.
De Milieuvereniging geeft aan dat het nieuwe groenbeleid is blijven staan en dat dit mogelijk weleens zou kunnen inhouden dat meer bomen gekapt mogen worden. Volgens de eigenaar van de villa is het van belang dat het rieten dak meer lucht en licht krijgt, zodat het minder snel zou slijten.
Maar volgens de Milieuvereniging is dit onzin, daar de eigenaar in de eigen tuin nog veel meer bomen heeft staan. Waarom moeten dan gemeentelijke bomen die 30 meter verderop staan verdwijnen? En waarom moet er waardevol groen verdwijnen voor een toch niet echt groot financieel voordeel voor een eigenaar die al flink wat geld heeft?
De Raad van State wilde op deze vragen geen antwoord geven, maar gaf wel aan dat de Milieuvereniging wel ontvankelijk was en belang had bij de bezwaarprocedure. Het is niet netjes geweest dat de gemeente niet naar deze bezwaren heeft gekeken. Daarom moet de gemeente de proceskosten betalen. Volgens de Milieuvereniging betekent dit dat de gemeente niet zomaar kan gaan kappen, maar dat er een onderbouwing nodig is.
Ondertussen heeft het college een brief gestuurd aan de gemeenteraad met uitleg. De verleende omgevingsvergunning is niet van rechtswege komen te vervallen op 21 juli 2023 – dit veronderstelde de gemeente – maar had ingetrokken moeten worden. Daarnaast had de gemeente de aanvraag moeten afwijzen, omdat de omgevingsvergunningplicht niet meer geldig was. Na de vakantie (in politiek jargon heet dat reces) zal het college haar standpunt kenbaar maken over de daadwerkelijke kap van de bomen.
(Bronnen: AD, Gemeenteraad Oosterhout, BD)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 25.07.2024