WOENSDRECHT – Volgens de regionale media heeft Natuurmonumenten gemeld dat er dit jaar relatief veel water in het ven De Kleine Meer staat. Dit komt door de vele regens die er de laatste maanden zijn gevallen. Redelijk makkelijk kon men over het ven lopen, zo droog was het daarvoor. Het lijkt er op dat het eigenlijk nog nooit zó nat is geweest.
De Kleine Meer is vennenlandschap
Volgens de site van Natuurmonumenten is De Kleine Meer een open vennenlandschap, waarbij men vanuit het bos op het weidse van de ven kan kijken. Daarnaast wordt melding gedaan van het project LIFE Ven Herstel. Met dit project wil Natuurmonumenten maatregelen nemen om het water vast te houden en het verbeteren van de kwaliteit van het water. Hierbij moet men denken aan plaggen van de bovenste laag van de bodem en het verwijderen van de begroeiing. Door dit toe te passen zou er een voedselarm milieu ontstaan waarin veel planten en dieren zich thuis zouden voelen. Dit zouden dan dodaars, kamsalamanders en het oeverkruid zijn.
Ondertussen heeft het flink geregend en staat er relatief veel water in De Kleine Meer. Volgens Natuurmonumenten zal het water vrij snel wegtrekken, daar de omgeving van het ven ‘lek’ zou zijn. De bedoeling is dat in het najaar de bodem wordt hersteld én tevens de met PFAS vervuilde leemputten worden schoongemaakt. Ook hier is weer sprake van PFAS.
Vroeger was De Kleine Meer ook erg nat, maar men heeft veel gedaan om het droog te maken, daar men het wilde ontginnen voor bos- en landbouw. Natuurmonumenten wil echter de verstoorde natuur weer herstellen zodat er permanent water is in De Kleine Meer. Daarvoor is subsidie aangevraagd bij de provincie. Dit is ondertussen goedgekeurd, waardoor de werkzaamheden in het najaar kunnen beginnen en die zo’n 6 maanden gaan duren. Daarnaast heeft men in 2018 ook getracht water vanuit het vennengebied De Kortenhoef naar De Kleine Meer te pompen, wat overigens geen succes was.
Men is er ondertussen achter gekomen dat water in De Kleine Meer stroomt vanuit leemputten en vennetjes, maar daarmee kwam ook de PFAS-vervuiling mee. Natuurmonumenten geeft aan dat de vervuiling voornamelijk in de leemputten zit, die dus schoongemaakt moeten worden. PFAS zit zowel in het regenwater als in het water dat naar het ven stroomt. Daarbij geeft men aan dat het mogelijk via lucht uit Antwerpen kan komen, niet wordt vermeld dat Vliegbasis Woensdrecht vervuild is met PFAS en dat er PFAS is gevonden bij waterbedrijf Evides in Huijbergen. Volgens de wethouder zou de PFAS op Vliegbasis Woensdrecht het gevolg zijn van blusoefeningen met besmet schuim in het verleden en tevens werd de stof ook aangetroffen bij de naburige gronden van waterbedrijf Evides. Allemaal plaatsen in de gemeente Woensdrecht.
De sliblaag die in de leemputten zit is verontreinigd en zal dus als chemisch afval moeten worden afgevoerd. Speciaal vervoer in speciale zakken. Daarbij geeft men aan dat de leemputten als natuurlijk filter veel PFAS heeft weggevangen uit De Kleine Meer. Dat is natuurlijk de vraag. Op de gemeentelijke site is weinig over PFAS te vinden.
Ook op de provinciale site is weinig te vinden over PFAS-verontreiniging, behalve wat documenten uit 2020 en 2021. In de vergadering van februari 2020 werd over de problemen gesproken van hergebruik van met PFAS verontreinigde grond en baggerspecies. Hier was stagnatie ontstaan, omdat de vrijkomende grond en baggerspecie niet kon worden afgezet, wat weer heeft geleid tot aanzienlijke maatschappelijke kosten. Om dit probleem ‘op te kunnen lossen’ is er gewerkt aan minder strenge lokale maximale waarden, waardoor afgeweken kon worden van het uitgangspunt van het Besluit bodemkwaliteit dat geen verslechtering van van de bestaand bodemkwaliteit op locatieniveau is toegestaan.
(Bronnen: ED, De Gelderlander, AD, Natuurmonumenten, BN de Stem, Gemeenteraad gemeente Woensdrecht)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 25.07.2024