Waterfles (© pixabay)

De aarde heeft last van zwerfafval, plastic dat zo klein is dat het opgegeten wordt door de dieren en zeker ook de vissen en overal in het land kan men vervuiling tegenkomen van door de mens geproduceerde en gefabriceerde giftige en / of toxische stoffen (zie PFAS -dossier) . Ondertussen zijn vele klimaatgroepen en – organisaties bezig met demonstratie tegen de vervuiling van de aarde, onder meer tegen de fossiele subsidies die nog steeds over de toonbank gaan van de regering.

Circulair denken
Maar iedereen kan een stap doen om minder rotzooi op de aarde te krijgen. Tenslotte zijn we de hoeders van alles wat er leeft op de aarde en van de aarde zelf. Maar er moet wel meer zorg gegeven worden aan de aarde, om deze aan de (klein) kinderen over te kúnnen dragen.

Een van de eerste dingen die gedaan kan worden, is te zorgen voor wat minder afval. Elke dag worden in het land zo’n 0.5 miljoen plastic flesjes gewoon weggegooid. En dit plastic afval komt als zwerfafval op straat, in de natuur of nog erger: in sloten, meren en de zee.

In deze tijd van mooi weer is er veel dorst te bekennen bij de fiere vakantievierders. Dat betekent dus veel drinken, veel snoepen en vooral veel ijs. Waarom moet men elke keer weer een nieuw flesje water halen bij de super of de tent op het strand?

Het kan ook anders: kies deze keer eens voor een hervulbaar flesje. Beter nog neem je eigen hervulbaar flesje mee en vraag elke keer of het gevuld kan worden of zoek gewoon een kraan op om de fles te vullen. Op deze manier wordt de afvalberg een stukje kleiner.  

Circulaire challenge
Om dit mooier te maken is er een challenge en aanmelden kan via de site ‘Ik doe mee, jij ook? ‘ Als men op vakantie gaat, kies dan voor de hervulbare fles. Dat is beter dan die wegwerp-waterflesjes.

Men kan zich aanmelden om daardoor tips te krijgen hoe men nog meer water en vakantiekilometers kan besparen. Natuurlijk wordt de eigen fles hervult met kraanwater. Doe mee aan de challenge en ontvang een gratis ‘outdoor-pakket’. Hierin zit een zonnehoed, een tekenpen, een waaier en Vogelgids.  

De voetafdruk van Flevoland
Als men dan toch echt een challenge wil, doe dan deze eens: ‘Meet je eigen voetafdruk’.  Een ieder heeft een stukje van de aarde nodig om te kunnen leven. Dat stukje grond is nodig om voedsel te kunnen bouwen, om het huis te verwarmen en het afval te laten verwerken. 

Maar daarnaast is er ook ruimte nodig om de kleding te laten produceren of misschien wel naar het werk te reizen of naar school. Gemiddeld heeft elke Nederlander ongeveer 12 voetbalvelden nodig. Als men benieuwd is naar hoeveel ruimte men nodig heeft, kan men best eens de challenge aangaan en trek dan de lijn. Het invullen via de link duurt ongeveer 15 minuten.  

(Bronnen: Duurzaam in Lelystad (Instagram), Circulaire Challenges, Stichting Lelystad Schoon, Vrijwilligers Lelystad, NMF Flevoland, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.07.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights