Aardbeien (© Couleur via Pixabay)

ASSEN – Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) is vandaag met een persbericht gekomen over de besmetting van aardbeien met PFOS-pesticiden en / of kandidaten voor vervanging. PAN-NL heeft een steekproef gedaan in 13 bakjes met gangbare aardbeien en heeft daarin 12 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. Volgens het persbericht is 92 procent van de gangbare aardbeien besmet. 

PFAS ook in groente en fruit
In de periode van 2011 – 2021 heeft PAN Europe de vervuiling met PFAS-familieleden in groenten en fruit onderzocht. Het was al bekend dat PFAS voorkwam in braadpannen, textiel, voedselverpakkingen en schuim van brandblussers. Maar volgens een artikel op Duurzaam Nieuws worden ook PFAS-pesticiden op voedselgewassen gespoten en vaak opzettelijk. 
Het blijkt dat 37 van de pesticiden die in de EU zijn goedgekeurd, volgens de EU-regelgevers PFAS te zijn / bevatten. Soms komen ze voor in een blijvende status en soms in een vorm die op den duur wordt afgebroken tot een blijvende status, zoals TFA ofwel trifluorazijnzuur. Hierdoor wordt de bodem vervuild, het oppervlaktewater en de voedselketen, waardoor mens, dier en natuur worden blootgesteld aan deze giftige stoffen.  

Tussen 2011 en 2021 zijn in groenten en fruit in de EU resten (residuen in wetenschappelijke termen) van 31 verschillende PFAS-pesticiden gemeten. Tevens werd gemeld dat het aantal groenten en fruit met residuen van ten minste één stof uit de PFAS-familie in 10 jaar is verdrievoudigd. Vaak waren in 2021 aardbeien, perziken en abrikozen bijzonder besmet, waarbij vaak meerdere verschillende stoffen werden aangetroffen. 

Persbericht over aardbeien 
Daar is dus nu het persbericht van PAN-NL bij gekomen. Uit een steekproef bleek in 13 bakjes gangbare aardbeien bij de supermarkten 12 verschillende bestrijdingsmiddelen te zitten. Dit is gemiddeld 3.0 verschillende stoffen per bakje, wat in 2021 (3.5) en 2022 (3.7) nog iets hoger lag. 
Het onderzoek meldt daarnaast dat in 69 procent van de onderzochte gangbare aardbeien 1 tot 3 verschillende PFAS-pesticiden te zitten en 46 procent van de gangbare aardbeien met 1 tot 3 verschillende KvV (Kandidaten voor Vervanging). Deze laatste stoffen zijn slecht afbreekbaar en erg giftig, waardoor ze vervangen moeten worden. Nederland is sinds 2015 verplicht om de stoffen te vervangen, maar er is nog steeds geen enkele vervanging doorgevoerd. 

Volgens PAN-NL moet er ook snel gestopt worden met PFAS-pesticiden, daar deze stoffen slecht afbreekbaar zijn en schade kunnen toebrengen aan gezondheid en milieu. Op 24 en 25 juni zijn de aardbeien gekocht bij 7 grote supermarktketens in Amsterdam, Wageningen en Assen. De aardbeien zouden afkomstig zijn van Nederlandse telers. 
In de steekproef zijn in de gangbare aardbeien gemiddeld 3.0 verschillende pesticiden gemeten, variërend van 1 tot 6 stoffen. Het totale gehalte aan residuen varieert van 0.046 mg/kg tot 1.214 mg/kg met een gemiddelde van 0.437 mg/kg. 

Het lijkt er op dat de aangetroffen residuen – behalve een bakje bij een supermarkt in Wageningen – voldoen aan de wettelijke maximumwaarden (MRL) in aardbeien. Daarentegen is er geen norm voor het maximaal aantal verschillende residuen of voor de som van de gehalten. Daarnaast voldoen de onderzochte gangbare aardbeien niet aan de maximaal toelaatbare gehalten voor bestrijdingsmiddelen in potjes – en peutervoeding ( 0.01 mg/kg). Er zou zelfs een overschrijding gemeten te zijn van 12 tot 120 keer.Tevens lijkt het er op dat alleen biologische aardbeien voldoen aan de norm voor baby-en peutervoeding, alleen bij 2 supermarkten.  

(Bronnen: Vakblad Voedingsindustrie, Trouw, PAN-NL, Duurzaam Nieuws, Foodlog, Persbericht PAN-NL) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 22.07.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights