Bomenlaan (© Peter H via Pixabay)

ZUTPHEN  – De gemeente Zutphen heeft laten weten dat er een ‘Aanvraag omgevingsvergunning voor het kappen van 37 bomen aan de Voorsterallee / Kapperallee in Zutphen’ is binnengekomen. Op de site van officiële bekendmakingen is deze aanvraag geplaatst. Via het Landelijk Meldpunt Bomenkap is een opmerking binnengekomen. 

Bomenkap in de gemeente 
In maart 2023 gaf de fractie van de Partij voor de Dieren aan dat er in die periode nogal wat bomenkap gesignaleerd was in de gemeente Zutphen. De fractie heeft toen ook laten weten extra alert te zijn op dit soort zaken. De fractie heeft op haar site ook een pagina getoond van de Bomenkap in Zutphen. De fractie heeft toen gemeld dat er veel volwassen bomen gekapt werden, waarbij het niet altijd duidelijk was wat nu het kapbeleid was en daarom heeft de fractie 2 stappen ondernomen: schriftelijke vragen gesteld en het Bomenbeleid op de agenda laten zetten. De schriftelijke vragen waren op dat moment mede ingediend door de Stadspartij, CDA, PvdA, GroenLinks en Kiesbewust Lokaal. De bedoeling was om het kapbeleid beter in de gaten te houden. 

Deze maand werd duidelijk dat op 27 juni een vergunning is aangevraagd voor de kap van 37 bomen aan de Voorsterallee / Kapperallee. Aangezien het niet duidelijk is waarom en wat er gekapt gaat worden, zijn de onderliggende documenten opgevraagd. 
In de raadsvergadering van 8 juli zijn vragen gesteld over het kappen van de bomen. In eerste instantie ging het over vragen van GroenLinks over de kostenraming ( 5 april 2023) van het bureau SmitsRinsma voor het kappen van 29 bomen en het verwijderen van 1.125 m2 bosplantsoen en 95 m1 hagen in het bolwerk van de Boompjeswal. 

De Bomenstichting Zutphen heeft in een brief aan het college (29 juni 2023) laten weten dat ze bezorgd was over de toekomstplannen rondom het Boompjeswalpark, waarbij ze niet betrokken was. In de plannen van de gemeente zou het toen gaan om de kap van uitheemse bomen en  vervanging hiervan door inheemse bomen. Volgens de brief van de Stichting zou het gaan om een rij platanen aan de Boompjeswal, de rij bomen op de afscheiding met het terrein van AH en om bomen die moeten verdwijnen in verband met de aanleg van een pad dwars door het park.  
Eerder zijn er al 5 esdoorns op de Boompjeswal afgezaagd wegens ‘problemen met de veiligheid’ middels een noodprocedure (november 2020). 

Tijdens de raadsvergadering van 8 juli heeft de fractie van de Stadspartij vragen gesteld over de kap van 37 bomen aan de Voorsterallee en de Kapperallee. Volgens de fractie wordt er met de kap van de bomen een flink aantal bomen in één keer ‘vernietigd’. Met de kap van zoveel bomen wordt meteen invloed uitgevoerd op het fraaie bomenbeeld op zowel de Voorsterallee als de Kapperallee. Juist deze 2 bomenlanen zijn beeldbepalend als men Zutphen of Warnsveld binnenrijdt of er weer uitgaat.  
Tevens heeft de fractie laten weten dat uit de aangevraagde vergunning niet duidelijk is waarom de bomen gekapt moeten worden en dat het niet duidelijk is wie de aanvrager is. Daarom wil de fractie hier meer duidelijkheid over van het college. 

De melding op de site van het Landelijk Meldpunt Bomenkap refereert hier ook aan. Volgens de indiener – die ook foto’s heeft gestuurd op de site – zijn de beide lanen hele mooie lanen. Als er bomen gekapt gaan worden, zal dit met zich meebrengen dat andere beuken door de sterkte van de zon kunnen verbranden. Tevens wordt aangegeven dat enkele jaren geleden in het gebied ook een serie monumentale beuken zijn omgezaagd. 

Op de vragen van de fractie van de Partij voor de Dieren in 2024 gaf de gemeente Zutphen antwoorden op 13 april. Ook hier werd verwezen naar de monumentale beuken van de Voorsterallee. Gemeld werd dat deze beuken sterk in conditie waren teruggelopen door droogte. Volgens een bericht van de Bomenstichting Zutphen e.o. zou hetzelfde aan de hand zijn met de huidige 37 bomen aan de Voorster- en Kapperallee (laanbeuken op zandgrond).  

(Bronnen: Officiële Bekendmakingen, Partij voor de Dieren, Lokaal Gelderland, Bomenstichting Zutphen e.o, Landelijk Meldpunt Bomenkap, Gemeenteraad gemeente Zutphen)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.07.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights