Brandweerman (© Hermann Kollinger via Pixabay)

ALMERE – In de verschillende lokale en regionale media is terug te vinden dat een aantal keren bij een recyclingbedrijf in Almere een grote brand werd gemeld. Zo was er een brand in 2019 op zondagochtend van 31 maart, waarbij flink wat rook is ontstaan. 

Brand in recyclingbedrijf / 2019
De brand op 31 maart 2019 heeft gewoed in een loods met karton en papier, waarbij de brandweer had moeten besluiten om het pand gecontroleerd uit te laten branden. Gemeld werd dat er een flink wat rook was ontstaan. 
Doordat er sprake was van flinke rook, is een NL Alert uitgegaan en werden bewoners geadviseerd om ramen en deuren uit voorzorg dicht te houden. In het artikel van dat moment werd wel aangegeven dat de oorzaak van de brand niet bekend was. 

Brand in 2022
In juni 2022 werd melding gemaakt van een grote brand bij hetzelfde recyclingbedrijf op vrijdagavond rond 19.00. Aangezien de brand over de betonnen omheining kwam en tegen andere gebouwen sloeg, heeft de brandweer op dat moment opgeschaald naar ‘Grote Brand’. 
Omdat de brand zo groot was, moesten eenheden uit Flevoland en ‘t Gooi ingezet worden. Hierbij was sprake van groot watertransport uit Huizen en een schuimblusser uit Lelystad, zodat er grote hoeveelheden water gebruikt kon worden.  

Overigens is nog niet gevonden of er metingen zijn gedaan naar familieleden van de PFAS-stoffen. Misschien dat hier nog op teruggekomen gaat worden. Medewerkers van het bedrijf hebben balen geperst plastic uit elkaar getrokken, zodat het makkelijker was om de brand te doven. 

Daarnaast was op dat moment ook niet bekend wat de oorzaak was van de brand. Maar wel werd al melding gedaan dat dit niet de eerste brand is geweest bij het bedrijf. De brandweer is in 2011, 2012, 2016, 2019 bezig geweest met (grote) branden op het terrein. 

Brand in 2024 
Afgelopen week was er weer sprake van een brand bij hetzelfde bedrijf. Dit keer heeft de brandweer de brand ‘middelbrand’ genoemd. In de ene media wordt gemeld dat de brand op 14 juli plaatsvond, de andere media spreken over 13 juli. 

Dit keer heeft een berg afval in brand gestaan en ook hier werden weer eenheden uit Flevoland en ‘t Gooi opgeroepen, naast een groot watertransport uit Huizen. Volgens de brandweer werd aangegeven dat de rook niet over bewoond gebied is getrokken. 

De fractie van de SP Almere maakt zich zorgen over de branden, daar dit al de vijfde brand in 14 jaar bij hetzelfde bedrijf is geweest. Volgens de fractie wordt het vermoeden gewekt dat het bedrijf de zaken op het gebied van brand- en omgevingsveiligheid niet onder controle heeft. Waarschijnlijk zou het al om de 6e keer gaan.

Het raadslid van SP Almere, David de Vreede, heeft vragen gesteld aan het college van de gemeente. Hierbij wil men weten of het bedrijf voldoet aan de veiligheidsregels en of in de toekomst branden voorkomen kunnen worden. 
De SP Almere wil dat het college het toezicht moet gaan intensiveren. Tevens moeten er gesprekken worden gehouden om de veiligheidssituatie te verbeteren. Hierbij moet men denken aan het voorkomen van schade aan volksgezondheid en milieu en de onrust in de samenleving door grote branden.  

(Bronnen: Hard Nieuws, Almere Zaken, HV Almere, Almere Deze Week) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.07.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights