Ezel (© Sergio Cerrato - Italia via Pixabay)

In de laatste vergadering voor de vakantie – dinsdag 16 juli – heeft de gemeenteraad een flinke agenda door te ploeteren.  Eerder is al gesproken over een aantal zaken die afgehandeld moeten worden. Eén van de zaken die nog niet genoemd is, is de motie van Inwonerspartij, GroenLinks, PvdA, NL Lelystad, Leefbaar Lelystad, PVV en de ChristenUnie. 

Dierenweiden Lelystad 
De Stichting Dierenweiden Lelystad werd opgericht in 2012 en is eigenaar van 2 dierenweiden in Lelystad, namelijk Het Stadspark en De Knotwilg. Bij de dierenweiden hebben kinderen en volwassenen de gelegenheid om met dieren om te gaan.

Op de site van de Stichting wordt het een en het ander uitgelegd over de dierenweiden. Op de startpagina wordt met name gesproken over de grootste en oudste kinderboerderij van Lelystad en dat is Het Stadspark. 

De kinderboerderij is een fijne plaats om lekker buiten te zijn, verschillende dieren te zien en zelfs met deze dieren te knuffelen. Tevens is het een plaats voor ontmoeten en dat is niet alleen voor de kinderen, maar ook voor volwassenen.  

Nieuwe ontmoetingsruimte 
De Stichting heeft al jaren de droom, die is omgezet in een plan, om een nieuwe ontmoetingsruimte (“Stadsparel”) te kunnen realiseren. De huidige situatie is een stal die de functie heeft van een ontmoetingsruimte. En dat is in feite niet de bedoeling. 

Wat er nodig is, is een onderdak voor de bezoekers – ook voor grote groepen – maar zeker ook voor de vrijwilligers die hun werk doen. Daarom heeft de Stichting een crowdfundingsactie gestart op de site. 

De Stichting laat weten op de site dat er een groot startbedrag is ontvangen van de gemeente (35.000 euro) en een gift van De Groene Sluis (10.000 euro). Maar dat betekent dat er toen nog 25.000 euro nodig was. Zo’n 111 donaties hebben 2.500 opgeleverd. 

Motie in de politiek 
De fracties hebben een motie ingediend, mede gezien dat er een oplossing is gevonden, zoals men zegt. De motie begint met de opmerking dat de Stichting op 21 november 2023 uit het budget van de MotieMarkt een eenmalige bedrag van 35.000 euro heeft gekregen. 

Dit bedrag was bedoeld voor de realisatie van een nieuw ontvangstgebouw. Volgens de inleiding zou de Stichting het resterende bedrag van 70.000 euro zelf moeten vinden. Tevens heeft de Stichting hiervoor alles gedaan.

Daarnaast geeft de motie aan dat al de inspanningen ‘pas’ een bedrag van 12.500 euro heeft opgeleverd, maar daarentegen is er wel een offerte binnen gekomen met een goedkopere manier om het ontvangstgebouw te kunnen realiseren.    

Aan de offerte zit een vervaldatum van 8 augustus, vandaar dat de gemeenteraad nu een beslissing moet nemen. Deze beslissing is om het toegewezen bedrag van 35.000 vrij te geven en de zin van ‘het resterende bedrag van 70.000 euro’ te laten vervallen. Op deze manier kan men beginnen met de realisatie van de droom van de Stichting Dierenweiden Lelystad. 

(Bronnen: Gemeenteraad Lelystad, Stichting Dierenweiden Lelystad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.07.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights