Chemisch lab (© Michal Jarmoluk via Pixabay)

Waarschijnlijk is dinsdag 16 juli de laatste vergadering van de gemeenteraad Lelystad voor de hele lange vakantie. De volgende vergadering – zoals de agenda laat zien – staat gepland op dinsdag 24 september. Dan kan men zeggen dat men écht vakantie heeft. 

Campusgebied Midden 
Op deze laatste agenda vóór de vakantie staan nog wel enkele interessante maar zeker grote onderwerpen. Eén van de punten die op de agenda staat, gaat over het Campusgebied Midden. 

Een van de aangedragen documenten gaat over het vestigen van voorkeursrecht ex art. 9.1. eerste lid onder c van de Omgevingswet.Hierbij wordt onder ‘Voorgesteld besluit’ punt 3 voorgesteld om voorkeursrecht te vestigen op naam van de gemeente Lelystad.  

Hierbij wordt het voorkeursrecht aangegaan voor de duur van 3 jaar, waarbij meteen aangegeven werd dat het college een eerder voorkeursrecht van 3 maanden had. Indien de raad dit goedkeurt, dan ligt het voorkeursrecht bij de gemeente. 

Voor de gemeente Lelystad betekent dit dat de gemeente het eerste recht van koop heeft. Op het moment dat een eigenaar (of beperkt gerechtigde) tot verkoop besluit, dan moet de onroerende zaak eerst aan de gemeente worden aangeboden.   

Bestemmingsplan Theatergebied
Op de agenda staan nog meer interessante onderwerpen, zoals de motie van PVV over volwaardige verloskunde op de zorgcampus. Daarnaast wordt er nog meer gesproken over het Campusgebied Midden (lijst van onroerende zaken met voorkeursrecht).  

Ook wordt er gesproken over de Mastervisie en Samenwerkingsovereenkomst ZuiderC, Herdenkingsplek Zilverpark, AED, Bestemmingsplan Theatergebied. Dit laatste onderwerp is van groot belang, daar het onderwerp gaat over ‘Verkennend bodemonderzoek en asbest in de grond’. 

De laatste tijd worden dit soort zaken steeds belangrijker en ook goed gevolgd door mensen die met het klimaat bezig zijn. In het rapport wordt gesproken over asbest – zoals in de titel aangegeven – maar er is ook onderzoek gedaan naar PFAS, want dat hoort er tegenwoordig ook bij. 

Bij de resultaten wordt aangegeven dat er een monster is gevonden met een lichte verontreiniging met PAK en met minerale olie. Later wordt dit weer weggeschreven, met de opmerking dat de verontreiniging kwam door ‘een klein kool- of puindeeltje in het monster’. 

Tevens is er monster grondwater gevonden met een lichte verontreiniging met xylenen en een tweede monster grondwater dat licht verontreinigd was met barium en xylenen. Men kan zich afvragen waar deze chemische stoffen vandaan komen.  

Het rapport geeft aan dat er geen asbest is aangetroffen. Op het gebied van PFAS lijkt het rapport aan te geven dat de onderzochte bovenste meter grond is onderzocht en de aanmerking heeft gekregen ‘toepasbaar als landbouw / natuur, wonen en industrie’. 

Uit de cijfers blijkt dat er op het gebied van minerale oliën wat is gevonden in de categorie ‘Minerale olie C10 – C40’, bij PAK wat in de categorie ‘PAK 10 VROM’. Voor de stof xyleen is een monster gevonden met een waarde die precies op de grenswaarde ligt (GSSD). 

De chemische stof wordt meestal gebruikt als oplosmiddel, is ontvlambaar en kan bij inademing hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of bewusteloosheid veroorzaken. Tevens is er barium gevonden, wat vaak als contrastmiddel wordt gebruikt. Bij PFAS lijken de waarden onder de toepassingswaarde te liggen, zoals het RIVM ze heeft aangegeven.  

(Bronnen: Gemeenteraad Lelystad, Wikipedia, Overheid) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.07.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights