Glazen spuit (© davevs via Pixabay)

DEN HAAG – Op de site van de gemeente Den Haag is een artikel te vinden over een injectiemiddel voor iepen in de stad. Den Haag geeft aan dat als een boom de iepenziekte heeft, deze zal verdrogen. De schimmel die de ziekte veroorzaakt, verspreidt zich in de houtvaten. Om verdere verspreiding tegen te gaan, sluit de boom de houtvaten af, waardoor de boom verdroogt en dode takken krijgt.  

Injectiemiddel 
De gemeente Den Haag geeft aan dat een injectiemiddel zou voorkomen dat de boom reageert op de schimmel, echter de injecties zouden niet werken tegen besmetting via de wortels. 
Het artikel legt in het kort uit waar het om draait. Volgens Den Haag begint de iepenziekte meestal in een tak boven in de kroon, waarna binnen 1 tot 2 weken een groot gedeelte van de kroon bruin verkleurd is. Als men de takken door zou snijden, ziet men donker gekleurde stippen in de buitenste jaarring. In Den Haag is iedere eigenaar verplicht om zieke iepen binnen 3 weken op te ruimen.  

Om te voorkomen dat de bomen de iepziekte krijgen, kan men de bomen laten injecteren of voorkomen dat de iepenspintkevers kunnen broeden. De gemeente controleert de gemeentelijke bomen op de ziekte. Bij het aantreffen van een zieke boom, wordt deze voorzien van een (witte) stip, waarna deze zo snel mogelijk wordt verwijderd. Daarnaast geeft de gemeente ieder jaar de iepen in de stad een soort ‘griepprik’ tegen de iepenziekte.   

In een artikel van april 2020 gaf de gemeente aan dat elk jaar 8.200 iepen worden geïnjecteerd met een speciaal vaccin. Dit is om de iepen te beschermen tegen de iepziekte. Meestal begint de gemeente in mei met de klus, maar in 2020 moest men eerder beginnen omdat het voorjaar erg zacht was geweest. Daarom is men toen eind april al begonnen met de jaarlijkse (gr)iepprik. Tevens werd aangegeven dat de iepenziekte een hardnekkige en zeer besmettelijke ziekte is die veroorzaakt wordt door de iepenspintkever. Den Haag wil door de vaccinatie de iepen beter beschermen tegen de ziekte.

In 2020 gaf de gemeente aan dat Den Haag zo’n 16.000 iepen heeft langs de Haagse straten en lanen. De helft kreeg prikjes rondom in de stam; de andere bomen zijn nieuwere iepensoorten die beter beschermd zijn tegen de iepenziekte. De iep komt veel voor in Den Haag, daar hij houdt van een schrale bodem en goed bestand is tegen de zoute zeewind. Daarom hoort de iep ook echt bij het Haagse straatbeeld. In 2020 gaf men dat dat er al 20 jaar een goed vaccin bestond en dat op het dieptepunt van de ziekte soms wel 1.500 tot 2.000 bomen stierven.     

Mei 2023 was weer een artikel te vinden over de vaccinatie bij de iepen. Ook in dat jaar werden zo’n 8.100 iepen voorzien van de griepprik. Middels de prik worden de bomen weer een jaar beschermd tegen de iepenziekte. 
Ook bomen kunnen – net als mensen – ziek worden. De iepenziekte is een besmettelijke  schimmelziekte, die verspreid wordt door een kevertje. Tevens kunnen via de wortels zieke bomen de ziekte verspreiden naar de gezonde bomen. 
Aangezien er op het dieptepunt zoveel iepen stierven aan de ziekte is Den Haag als eerste stad in Nederland begonnen met een vaccin tegen de iepenziekte. Jaarlijks controleert Den Haag de iepen tussen mei en september 2 maal. Om de ziekte ‘buiten de deur’ te houden, krijgt de ene helft – ongeveer 8.100 bomen – sinds 1996 een prik tegen de ziekte. De andere helft is beter beschermd tegen de ziekte. 

De injectie wordt gedaan met een reuze-injectiespuit met een kleine guts. Op deze manier wordt een klein gaatje in de bast gemaakt. Hier wordt het middel Dutch Trig ingespoten – een verzwakte schimmel – die om de 10 cm in de boomstam wordt gespoten. Men kijkt vooral naar de stam, want hoe groter de stam, des te meer prikken er worden gegeven.  

(Bronnen: Gemeente Den Haag, Voorburgs Dagblad, Het Haagse Groen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.07.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights