BREDA – De gemeente Breda is van plan om verschillende leefgebieden voor dieren en planten met een ecologische verbindingszone met elkaar te verbinden. Op deze manier kunnen ze zich veilig verplaatsen. Tevens kan een ecologische verbindingszone voor een betere waterkwaliteit zorgen.
Een otter in het water
Het doel van de verbindingszone is dat de inwoners van de gemeente Breda kunnen blijven genieten van het water en de singels. Tevens wil de gemeente zorg dragen voor een geschikt leefgebied voor dieren en planten. Maar eerst moet de gemeenteraad nog instemmen met de visie.
Voor wethouder Peter Bakker (Natuurontwikkeling) zou het toch helemaal fantastisch zijn als men vanaf het terras of suppend in het water een otter zou kunnen zien. Volgens de wethouder levert de komst van een ecologische verbindingszone een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Met de verbindingszone krijgen dieren meer vrijheid om zich veilig te verplaatsen van het ene natuurgebied naar het andere. Daarnaast ontstaat er voor de inwoners van de stad een aantrekkelijke omgeving om de tijd in door te brengen.
Natuurlijk geeft de wethouder aan dat de stad groener wordt en dat er meer ruimte komt voor de natuur. Het is gewoon een mooi voorbeeld van hoe mensen en dieren samenleven in de stad. En dan komt de doelstelling naar voren dat Breda steeds meer ‘een stad in het park’ wordt.
Ecologische verbindingszone
In de stad komen verschillende wateren samen, waardoor Breda een belangrijk knooppunt is voor dieren die zich in de regio door het water of langs de oevers verplaatsen. Hiervoor zijn de Bovenmark, Benedenmark, Aa of Weerijs en de singels opgenomen in het zogenaamde Natuurnetwerk Brabant en hebben ze de functie gekregen van ‘Ecologische verbindingszone’. Hiermee moeten ze een veilige route vormen tussen natuurgebieden voor dieren en planten. Het water en de oevers worden vaak als natuurweg gebruikt, onder meer de otter, watervleermuis, de bever en bepaalde vissoorten. Daarnaast zijn er geen andere oever- en waterverbindingen in de buurt.
De gemeenteraad moet zich nu buigen over de visie ‘Ecologische verbindingszone’. De visie is niet alleen waardevol voor de dieren en planten, maar zeker ook voor de inwoners van de stad. Aangezien de ruimte beperkt is in de stad, moet middels de visie duidelijk worden waar ruimte is gereserveerd voor natuur en waar woningen gebouwd kunnen worden. Hierdoor kan de gemeente werken aan de bouw van woningen. Tevens zorgt een goed water- en oeverleven ervoor dat de waterkwaliteit en het watersysteem op orde blijft. Dit houdt in dat er gewerkt wordt aan de doelstellingen voor de Kaderrichtlijn water én dat iedereen kan blijven genieten van het water in de singels.
Aangezien de gemeente op zoek is gegaan naar oplossingen om dieren te helpen om door de stad te reizen, is er in samenwerking met het Waterschap Brabantse Delta, het idee van stapstenen ontstaan. Op die stenen kunnen de dieren rusten en eten en weer verder. Op sommige plaatsen zijn de oevers minder strak gemaakt, zodat de dieren zich kunnen verstoppen. Daarnaast moeten er buizen ingegraven worden op plaatsen waar niet veel ruimte is voor struiken en andere grote planten, waardoor de dieren ongemerkt de plaatsen kunnen passeren.
Nadat de gemeenteraad ingestemd heeft, kan de gemeente de plannen verder uitwerken samen met het Waterschap. Hierbij hoort ook een onderzoek naar de maximale recreatiedruk op met name de Singels en verdere aanpak van de waterkwaliteit. De gemeente betrekt bewoners en belanghebbenden bij de plannen.
(Bronnen: Gemeente Breda, Breda Vandaag)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 12.07.2024