Taraweeh thuis bidden

Nu ook dit jaar, helaas, nog geen Taraweeh mogelijk is in de moskee rijst de vraag: hoe nu verder met het Taraweeh gebed? Het antwoord lees je in dit artikel.

Goed nieuws
Allereerst wil ik goed nieuws met jullie delen. Degenen die gewoon waren om de Taraweeh in de moskee te bidden hebben in sha Allah ook dit jaar de beloning alsof ze in de moskee hebben gebeden. Dit vanwege de bekende hadieth waarin de profeet vrede zij met hem aangeeft dat degene die door een excuus is verhinderd alsnog door Allah wordt beloond. Alhamdolilah.

Verdienste Taraweeh
De profeet vrede zij met hem zegt: “Wie Ramadan staat (in gebed) met geloof (in Allah) en hoop (op Zijn beloning), diens voorgaande zonden worden vergeven.”

Ook dit jaar wil je deze beloning niet mislopen dus vraag je je af hoe je nu zelf het Taraweeh gebed kunt verrichten? Gezien de huidige situatie is het aanbevolen om alleen of samen met jouw gezin het Taraweeh gebed thuis te verrichten.

Tijdstip
Het Taraweeh gebed kun je tussen isha en fajr verrichten. Verricht je het na isha, dan is het aanbevolen om eerst de twee raka’aat van de sunan rawaatib te bidden en vervolgens start je met Taraweeh. De sunan rawaatib zijn de twaalf vrijwillige raka’aat die je voor of na de verplichte gebeden verricht. (Daarover later meer in sha Allah).

Aantal
Je bidt setjes van twee raka’aat – d.w.z. dat je na elke twee raka’aat de tasleem verricht. En vervolgens sluit je af met één rak’ah om datgene wat je hebt gebeden tot een oneven aantal te maken. De sterkste mening is dat er geen maximum qua het aantal raka’aat is. Maar het beste is dagelijks een aantal aan te houden wat je de hele Ramadan kunt volhouden. Vijf, zeven, negen of elf raka’aat bijvoorbeeld.

Het is aanbevolen om de laatste drie raka’aat te eindigen met soerah Sabbihal-Kaafiroen en Qol Howa. Je mag hier ook van afwijken.

Du’a al-Qonoet
Het is aanbevolen om bij de laatste rak’ah van het Taraweeh gebed du’a te verrichten. Dit nadat je omhoog komt van de rokoe’ voordat je naar beneden gaat voor de sudjoed. Je heft dan je handen op en verricht bijvoorbeeld de du’a die is overgeleverd.

Sommige geleerden zijn van mening dat je deze du’a dagelijks kunt verrichten en anderen zijn van mening om het soms wel en soms niet te doen. Wellicht dat deze laatste de sterkste mening is.

Moshaf
Je verricht het Taraweeh-gebed met datgene wat je hebt gememoriseerd van de Koran. Is dit minimaal en wil je toch meer van de Koran reciteren tijdens de Ramadan dan kun je een moshaf gebruiken. Je kunt de moshaf dan in je hand houden of zoals iemand mij aanraadde door wat een bladmuziekhouder of muziekstatief wordt genoemd te gebruiken. Ze zijn online voor ongeveer 17 euro te bestellen. 

Er is niet een specifiek aantal bladzijdes dat je per dag moet aanhouden. Ook wat dit betreft probeer je dagelijks datgene te reciteren wat voor jou de gehele maand haalbaar is. Een bladzijde per rak’ah bijvoorbeeld.

Beste broeders en zusters

Alhamdolilah. Ook dit jaar worden we gedwongen om zelf aan de slag te gaan met de Koran. Je kunt jouw tijd overdag goed benutten met het voorbereiden en oefenen voor jouw recitatie in de avond. Ongeacht of dat vanuit jouw memorisatie of een moshaf is.

Nog mooier is als je tijdens jouw voorbereiding ook de betekenissen van de verzen opzoekt en overpeinst.

Moge Allah ons allen bijstaan in het zo goed mogelijk benutten van deze gezegende maand.

(Source / 15.04.2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.