Ramadan, de maand van vrijgevigheid

[4 van 7]

In deze prachtige maand waarin we tot het uiterste gaan om onze Heer tevreden te stellen kan vrijgevigheid niet ontbreken. Ons voorbeeld hierin is onze nobele profeet vrede zij met hem:

Hij was de meest gulle. En het gulst was hij in de maand Ramadan

Dit was ook de situatie van de metgezellen en de moslims na hen. Imam az-Zoehri zei:

Als de Ramadan aanbreekt dan is het slechts het reciteren van de koran en het voeden van voedsel.

De profeet vrede zij met hem zei:

De sadaqah is een bewijs

Het is een bewijs van jouw imaan. Het feit dat jij datgene wat erg geliefd bij je is weggeeft omwille van iets dat nog geliefder bij jou is, namelijk de grote beloning bij Allah, getuigt van imaan.

In een andere overlevering zegt onze profeet vrede zij met hem dat elke gelovige in de schaduw van zijn sadaqah zal zijn op de Dag des oordeels totdat de afrekening zal plaatsvinden.

Zoals we allen weten zal de zon nabij de schepping zijn op de dag dat Allah iedereen verzamelt op een grote uitgestrekte vlakte. Sommigen zullen tot aan hun enkels in het zweet zijn, sommigen tot aan hun knieën en anderen zelfs tot aan hun mond. Iedereen afhankelijk van zijn daden.

Op die geweldige dag zal de gelovige in de schaduw van zijn sadaqah zijn! Toen één van de geleerden kennis nam van deze hadieth, liet hij nooit meer een dag voorbijgaan zonder sadaqah te verrichten. Al was het slechts een ui of een stukje brood!

Beste broeders en zusters

Dit is de maand waarin je alles uit de kast haalt. De sadaqah mag, indien jij daartoe in staat bent, niet ontbreken. Er komen ongetwijfeld genoeg (betrouwbare) inzamelingen langs deze maand; zorg ervoor dat jij daar een aandeel in hebt.

PS: Een betrouwbare stichting die onze donaties goed kan gebruiken wegens de vele projecten die ze hebben lopen is Stichting Najiba

O Allah stel ons in staat om het beste uit deze gezegende maand te halen en laat het vasten voor ons getuigen op de dag dat wij U ontmoeten en niet tegen ons. Ameen.

Eerder verschenen:

1. Ramadan, de maand van het vasten
2. Ramadan, de maand van het staan in gebed
3. Ramadan, de maand van de koran
4. Ramadan, de maand van vrijgevigheid

Volgend artikel:

5. Ramadan, de maand van ……

(Source / 13.04.2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.