Ramadan, de maand van de koran

[3 van 7]

Alle lof zij aan Allah. Hij die ons heeft geëerd met het beste boek; de Koran. 

Ramadan is de maand van de Koran. In deze gezegende maand is het neerzenden van de edele Koran, met de tussenkomst van de engel Jibriel, op onze nobele profeet Mohammed vrede zij met hem begonnen. Allah zegt:
 
“De maand Ramadan is (de maand) waarin de Koran is neergezonden als leiding voor de mensheid …” [2:185] 

Het veel aandacht besteden aan de Koran in deze gezegende maand was de gewoonte van onze profeet, zijn metgezellen en de moslims na hen. Ieder jaar, gedurende de Ramadan, nam Jibriel de Koran door met de profeet vrede zij met hem. En in het jaar waarin de profeet vrede zij met hem overleed, deed hij dat zelfs twee keer.

Sommige van onze vrome voorgangers lazen dagelijks de Koran uit in de Ramadan! Een van hen zei zelfs:

Als de Ramadan aanbreekt dan is het slechts het reciteren van de koran en het voeden van voedsel.

Het lezen van de Koran staat dus centraal in deze maand. Je kan het als de rode draad zien in de maand Ramadan. Het antwoord op de steeds terugkerende vraag: Hoe kan ik de Ramadan goed benutten is simpel: de Koran!

Ieder moment dat je ter beschikking hebt, probeer je aan de Koran te besteden. Wat zou het mooi zijn als we onszelf zouden kunnen dwingen om iedere keer wanneer we naar de smartphone neigen om in plaats daarvan onze moshaf open te slaan.

Ben je niet in staat om de Koran te lezen dan is dat natuurlijk een groot gemis. Om toch tijd door te brengen met de koran zou je naar een koran recitatie kunnen luisteren en meelezen met de Nederlandse vertaling.

Beste broeders en zusters

Span je vanaf het begin van de maand Ramadan in met het reciteren van de Koran en houd je hieraan vast. Een effectief hulpmiddel hierbij is het vormen van een groepje met wat vrienden om dagelijks het minimale aantal pagina’s te halen om de koran één keer uit te lezen (twintig pagina’s). Maak hier een WhatsApp groep voor aan en iedere keer wanneer je de dagelijkse doelstelling hebt bereikt, steek je een duimpje op om de rest te motiveren. Heel simpel en het werkt echt. Laten we onze vriendschappen gebruiken voor dit soort doeleinden!

PS: Ergens in dit artikel is één van de zeven zaken verklapt 👍

O Allah stel ons in staat om het beste uit deze gezegende maand te halen en laat het vasten voor ons getuigen op de dag dat wij U ontmoeten en niet tegen ons. Ameen.

Eerder verschenen:

1. Ramadan, de maand van het vasten
2. Ramadan, de maand van het staan in gebed
3. Ramadan, de maand van de koran

Volgend artikel:

4. Ramadan, de maand van ……

(Source / 11.04.2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.