Ramadan, de maand van het vasten

[1 van 7]

In deze serie zouden we het hebben over zeven zaken die onze aandacht verdienen om meer uit de maand Ramadan te halen. Dit om simpelweg de Ramadan meer betekenis te geven dan alleen de honger en dorst.

Ramadan is de maand van het vasten. Dat is algemeen bekend. Zelfs niet moslims weten dat we vasten in de maand Ramadan.

Maar vasten is meer dan je enkel het onthouden van eten en drinken. Het vasten moet effect hebben op ons gedrag en onze band met Allah. Een dag waarop je vastende bent mag nooit gelijk staan aan een dag waarop je niet vast. De metgezel Jaabir, moge Allah tevreden met hem zijn, zei heel mooi:

Wanneer je vast, laat dan jouw gehoor, zicht en tong vasten. Straal waardigheid en kalmte uit en laat een vastende dag niet hetzelfde zijn als een dag waarop je niet vast

Deze metgezel heeft deze wijsheid van zijn leraar, onze profeet Mohammed vrede zij met hem, geleerd. De profeet vrede zij met hem zei:

Wie valse spraak en het handelen ernaar niet opgeeft, Allah heeft het niet nodig dat hij zijn eten en drinken laat staan.”

In een andere hadieth zegt de profeet vrede zij met hem

Wanneer iemand van jullie vastende is, laat hem dan niet vulgair spreken of onzinnig gedrag vertonen. En als iemand je aanvalt of uitscheldt, zeg dan: ‘Ik ben vastende, ik ben vastende.’

Deze hadieth instrueert ons indirect om slecht gezelschap te vermijden, zodat je dergelijke situaties voorkomt. 

Beste broeders en zusters

De eerste manier om meer betekenis aan de maand ramadan te geven is dus dat het vasten duidelijk effect heeft op onze imaan en gedrag. We voelen ons duidelijk dichter tot Allah en stralen dit ook uit. Dit is des te belangrijk in ons geval als moslims die leven in de landen van de niet moslims. Zij zouden aan onze houding en gedrag moeten kunnen opmaken dat we ons in een wel hele speciale maand bevinden. 

O Allah stel ons in staat om het beste uit deze gezegende maand te halen en laat het vasten voor ons getuigen op de dag dat wij U ontmoeten en niet tegen ons. Ameen.

(Source / 09.04.2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.