Een groot moment in huis

Een van de grote gunsten is ongetwijfeld dat Allah jou van kinderen voorziet. In hun eerste jaren zijn zij niet meer dan een bron van geluk en plezier in huis. Naarmate ze ouder worden zie je de verantwoordelijkheden toenemen.

Ze gaan van fase naar fase totdat ze een hele belangrijke fase bereiken. Eén die voor ons als ouders een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het kind wordt namelijk (islamitisch) volwassen. Dit betekent dat alle islamitische richtlijnen die voorheen niet verplicht waren, dit nu wel zijn.

Vaak vindt deze overgang van kind naar volwassene plaats in huis zonder dat de ouders hierbij stilstaan. Laat staan dat de kinderen hier bewust van worden gemaakt. Hier moeten we met ze allen verandering in brengen door meer over dit onderwerp te spreken en te schrijven.

Dan is nu de belangrijke vraag: hoe weet ik als ouder dat mijn kind deze overgang heeft gemaakt? Er is sprake van deze overgang wanneer één van de volgende zaken zich voordoet:

1) Zaadlozing. Wanneer het kind een zaadlozing heeft gehad die gepaard gaat met genot, ongeacht of dit tijdens de slaap is of overdag, dan heeft hij of zij deze overgang gemaakt.

2) Schaamhaar. En daarmee wordt het haar bedoeld dat grof en ruw is. Dus niet de lichte haartjes die kinderen al op jonge leeftijd kunnen hebben.

3) De leeftijd van vijftien jaar bereikt. Maanjaren wel te verstaan. Als er geen sprake is van de andere kenmerken, maar het kind wel de leeftijd van vijftien jaar heeft bereikt, dan is hij of zij islamitisch gezien volwassen.

4) Een vierde kenmerk die specifiek geldt voor de vrouw is het vloeien van menstruatiebloed.

Wanneer er sprake is van één van deze vier kenmerken, dan heeft jouw kind islamitisch gezien de volwassenheid bereikt en gelden alle islamitische verplichtingen nu ook voor hen. Zij zijn nu toerekeningsvatbaar voor hun daden, wat wil zeggen dat ze zondig zijn wanneer ze de verplichtingen verzuimen of verboden zaken begaan. 

Nieuwe fase
Waren ze voorheen nonchalant met het gebed en had dit geen gevolgen, wanneer ze het nu nalaten zijn ze zondig. Werden sommige dagen van de Ramadan wel en sommige niet gevast, nu moet de hele maand worden gevast en zijn ze zondig als ze niet vasten.

Droeg jouw dochter af en toe wel de hoofddoek en af en toe niet, nu is het een verplichting en is ze zondig wanneer ze deze niet draagt. En dit geldt nu voor alle islamitische richtlijnen.

Beste ouder

We zullen door Allah worden gevraagd over de opvoeding van onze kinderen. Bereid je voor op deze ondervraging door je tot het uiterste in te spannen voor hun islamitische vorming.   

Heeft jouw kind deze overgang nog niet bereikt, wees dan niet nonchalant maar bereid ze tijdig voor op deze fase. Zien we niet hoe onze profeet vrede zij met hem ons beveelt om onze kinderen al op hun zevende aan te sporen tot het gebed?! Een aantal jaren voordat het gebed daadwerkelijk verplicht is!

Dit hoort onze houding te zijn met alle islamitische richtlijnen. En zo ook met de hoofddoek. Dit is niet iets wat je uitstelt totdat ze bijna 15 zijn!

Twijfel je of jouw kind deze fase heeft bereikt, bespreek het gewoon met ze. Een dergelijke band hoor je te hebben met jouw kinderen. Helemaal in deze tijd waarin ze al op jonge leeftijd worden geconfronteerd met van alles en nog wat. 

Heeft jouw kind deze fase bereikt, neem dan jouw verantwoordelijkheid en wijs jouw kind op een zachte manier op zijn of haar verplichtingen en wees hier geduldig in. 

Moge Allah ons allen begrip schenken van Zijn religie

(Source / 08.06.2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *