Eid ul Fitr


Na een maand van vasten, nachtgebed en allerlei andere aanbiddingen nemen wij  binnenkort afscheid van deze gezegende maand. Hopend dat Allah de meest Verhevene onze daden heeft geaccepteerd en onze zondes heeft vergeven.
 
In dit bericht gaan we in op een aantal regelgevingen met betrekking tot deze grote dag.

Zakaat

In het vorige bericht hebben we het gehad over de verplichting van zakaat ul fitr die voor het Eidgebed moet zijn uitgegeven.

Takbeer
Het is aanbevolen om veel Takbeer te verrichten vanaf zonsondergang van de laatste dag van Ramadan. Allah zegt:
 
“En maakt het aantal (dagen van Ramadan) af en prijst Allah’s Grootheid omdat Hij jullie leiding schonk ..” [2:185]  
 
Je zegt bijvoorbeeld:
 
اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ، اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ
 
(Allaaho Akbar, Allaaho Akbar, Laa ilaaha illallaah. Allaaho Akbar, Allaaho Akbar Wa lillaahilhamd)
 
Deze Takbeer eindigt met aanvang van het Eidgebed.
 

Eidgebed
Het Eidgebed kun je dit jaar thuis verrichten, gezamenlijk met de rest van het gezin. Dit mag ook afzonderlijk. Je verricht het Eidgebed thuis net zoals je dat voorheen met de imam in de moskee deed.

Het Eidgebed kent geen adhaan of iqaama en kun je vanaf 15 minuten na zonsopkomst tot ongeveer een kwartier voor dohr verrichten.

Het Eidgebed bestaat uit twee raka’aat:

De eerste rak’ah start je met de openings-takbeer en vervolgens verricht je daarna zes keer weer de takbeer hardop. Vervolgens reciteer je hardop soerah al-faatiha en soerah sabbih. In de tweede rak’ah verricht je de takbeer vijf keer hardop, de takbeer wanneer je van de sudjoed omhoog komt tel je niet mee. En vervolgens reciteer je hardop soerah al-faatiha en soerah alghaashia (hoofdstuk 88). Ken je deze twee hoofdstukken van de Koran niet dan kun je wat anders reciteren.

Zes dagen Shawwaal
Het is sterk aanbevolen om zes dagen van de maand Shawwaal (de maand na Ramadan) te vasten. De profeet vrede zij met hem zei over de verdienste hiervan:

“Wie Ramadan vast en vervolgens zes dagen van Shawwaal, dan is het net alsof hij een jaar heeft gevast.” [Sahih Moslim]

Het beste is wel om deze zes pas te vasten nadat eventuele gemiste dagen van Ramadan zijn ingehaald.

Deze zes dagen hoeven niet achtereenvolgend te worden gevast. Het mag ook verspreid over de maand Shawwaal.

Na de Ramadan
Weet dat we binnenkort afscheid nemen van deze gezegende maand, maar niet van de aanbidding! De moslim gaat door met het aanbidden van Allah tot aan de dood. Allah zegt:

“Aanbid jouw Heer totdat het zekere (de dood) tot jou komt.” [15:19]

Wees niet van degenen die na de Ramadan terugvallen in het verwaarlozen van het gebed en andere verplichtingen, maar wees standvastig met het praktiseren van jouw geloof.   

Beste broeders en zusters

We zullen ongetwijfeld het stukje saamhorigheid en gezelligheid van de Eid missen dit jaar. Dan nog kun je er met een beetje creativiteit een leuke dag van maken. Omdat je minder druk bent met bezoek kun je bijvoorbeeld heel wat mensen bellen die je een lange tijd niet hebt gesproken.

De Eid is een dag van vreugde, en dat mag je laten blijken door je beste kleding te dragen, cadeautjes te geven, allerlei lekkers in huis te halen en de kinderen te verwennen. En door elkaar te begroeten met begroetingen als: Taqabbala Allaaho Minnaa Wa Minkom of Eid Mubaarak.

Vergeet niet dat de Eid een dag is van dankbaarheid aan Allah. Onze Barmhartige Heer Die het vasten en andere aanbiddingen voor ons makkelijk heeft gemaakt en ons van ontelbare gunsten voorziet.

(Source / 22.05.2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *