Zakaat ul Fitr

Het einde van de Ramadan nadert. Maar dat wil niet zeggen dat de Ramadan voorbij is. Er zijn nog minimaal twee nachten die we goed moeten benutten. Een van deze twee nachten zou zomaar Lailatoelqadr kunnen zijn!

Behalve de verplichting van het vasten kent deze maand ook een andere belangrijke verplichting namelijk de zakaat ul fitr

Zakaat ul Fitr

Elke moslim, die daartoe in staat is, dient de Zakaat-ulfitr uit te hebben gegeven vóór het ‘Iedgebed. Dit zodat ook de armen op deze dag de vreugde van de moslims delen en tevens als goedmaking van onze tekortkomingen gedurende het vasten.

Deze Zakaat-ulfitr bedraagt ongeveer drie kilo aan voedsel (bestaansmiddelen) wat gewoonweg wordt genuttigd in een land. In Marokko volstaat bijvoorbeeld drie kilo graan.
 
Deze zakaat geef je uit voor jezelf en de mensen die jij onderhoudt. Bestaat jouw gezin uit vrouw en drie kinderen, dan geef je Zakaat-ulfitr uit voor vijf personen. 

Zakaat-ulfitr dient als eten te worden uitgegeven en niet als geld. Aangezien dat het bevel van de profeet vrede zij met hem is. Wel is het toegestaan om iemand geld te geven, zodat hij daar eten mee koopt om het vervolgens te verdelen onder de armen.

Deze zakaat-ulfitr mag vanaf twee dagen vóór ‘Ied, oftewel de 28e van Ramadan worden uitgegeven en uiterlijk tot aanvang van het ‘Iedgebed.

In het volgende bericht zullen we in sha Allah in het kort stilstaan bij de regelgevingen van Eid ul Fitr en hoe je het Eidgebed dit jaar thuis kunt verrichten.

(Source / 21.05.2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *