Het zou zo maar vannacht kunnen zijn!

Het licht van de Qur'an

Vandaag, dinsdag 19 mei, breekt met zonsondergang de 27e nacht van de Ramadan aan. Het is niet zeker dat vannacht Lailatoelqadr is, wel is het de nacht met de meeste kans van alle nachten. Zelfs zo dat één van de metgezellen zwoer bij Allah dat het deze nacht is. 

Wat een enorme verdienste heeft Lailatoelqadr! De aanbidding in één nacht is beter dan de aanbidding van duizend maanden! Beter dan 83 jaar, meer dan een heel leven aanbidding! Allah zegt: 
 
Voorwaar, Wij hebben hem (de Koran) neergezonden in de Waardevolle nacht (Lailatoelqadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle nacht is beter dan duizend maanden. [97:1-3]
 
De nacht breekt islamitisch gezien aan met zonsondergang en niet, zoals we dat gewend zijn, na twaalven. 

Wat tips om deze nacht door te brengen:

Taraweeh
De profeet vrede zij met hem zei: “Wie Lailatoelqadr staat (in gebed), diens voorgaande zonden worden vergeven.” [Bukhari]
 
Gedenken van Allah
 ‘Aicha radia Allaho ‘anhaa vroeg de profeet vrede zij met hem: “Als ik wist welke nacht Lailatoelqadr zou zijn, wat dien ik dan te zeggen?” De profeet antwoordde: Zeg: “O Allah U bent Vergevensgezind en houdt van vergeven, vergeef mij.” [Ibn Maajah]
 
De smeekbede in het Arabisch:
 اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي(Allaahomma Innaka ‘Afowwon Tohibbo Al-‘afwa Fa’fo ‘Annie)

 
Wij dienen deze smeekbede vaak te herhalen in navolging van het advies van onze nobele profeet vrede zij met hem en hopend op de vergiffenis van Allah. 
 
Andere smeekbeden waarmee de moslim Allah kan gedenken:
 سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللَّهِ العَظِيم

(SubhaanAllaah Wa Bihamdih, SubhaanAllaah Al-‘adhiem)

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَر

(SubhaanAllaah Walhamdolillaah Wa Laa Ilaaha Illallaah Wallaaho Akbar)

لاحَوْلَ وَلاَقُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّه

(Laa Hawla Wa Laa Qowwata Illa Billaah)

أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَأَتُوبُ إِلَيْه

(Astagfirollaah Wa Atoebo Ilaih)

 
Deze smeekbedes kan je herhalen zo vaak als je wil en je hoeft daarvoor niet in staat van (rituele) reinheid te zijn. Ook de menstruerende vrouw kan dus haar tijd hiermee goed benutten.

Zo mag de menstruerende vrouw ook de Koran reciteren vanuit haar memorisatie of vanuit de moshaf, maar wel zonder direct contact te hebben met de moshaf. Ze kan de moshaf aanraken met de tussenkomst van een handschoen, doekje e.d. Of in plaats daarvan reciteert zij de Koran vanaf een scherm, zoals de smartphone, waarbij direct contact wel is toegestaan.  
 
Beste broeders en zusters

Het is niet zeker dat vannacht lailatoelqadr is, maar aangezien de kans groter is dan in de overige nachten wil je deze nacht extra goed benutten.

Het woordje nacht doet je denken dat het vele uren zijn. Werkelijkheid is dat er niet veel tijd zit tussen de iftaar en suhoor. Des te meer reden om geen tijd te verspillen deze nacht.

Reciteer de Koran, verricht de Taraweeh, verricht smeekbedes bij Allah, gedenk Hem en verheug je op Zijn Genade en Barmhartigheid.

Moge Allah ons allen bijstaan in het goed benutten van deze gezegende nacht.

(Source / 19.05.2020) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *